ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Страхотно! Уникално! Грандиозно изпълнение! Буквално ни взриви! Изпя го по-добре от Лили Иванова…!“ и прочие суперлативи пълнят главите на младите певци в „Х фактор“. Неукрепналата им психика свиква с „ужаса“ и „бомбите“, които ще „лъсват“ в комплект с имената им занапред. Ако имат късмет. Защото най-големият им успех в това състезание би бил техният „кошмар!“. Само с музика вече не става. Трябва да изглеждаш „извънредно“, за да се прочуеш – като Гери-Никол.

Гери-Никол е момиче от предишния сезон на „Х фактор“. Мнозина обаче научиха името й едва сега, покрай измисления „скандал“ с новия й клип, предизвикан от Държавната агенция за закрила на детето. Ако не се бяха възмутили от вулгарния вид на едно „дете“, песента му щеше да отшуми като вчерашна „сензация“. Въпросната комисия поиска Съветът за електронни медии да забрани песента в телевизионния ефир – и така стана неин глашатай. Днес най-лесният начин да те забележат медиите е да възмутиш някоя институция. А това не става толкова лесно, наясно са фактори като Криско… Ако влезеш в новините, ротацията на клипа чупи рекорди, а Гого Лозанов получава покани за интервю с въпроса ще глоби ли автора на този „позор“, ще му наложи ли забрана. Какво се случва по-нататък с песента, свалят ли я от екран – никой не следи. За продуцента най-важното е, че е даден началният тласък, за да потекат парите.

Преди година в „Х фактор“ Гери-Никол е била симпатично момиче – част от група, чието име днес никой не помни. Победител в риалити шоуто стана Жана Бергендорф – и тя за малко да бъде забравена след победата. Но какъв „шок“ и„ужас“ – за щастие на продуцентите Жана се оказа „лошо момиче“ и така яхна гребена на вълната с една посинена история и с ухание на трева. А фалстартът на Гери-Никол лесно бе поправен – Криско, този менестрел на евтиния секс, й даде още един шанс за светло бъдеще – „взривяващ“ хит с „уникално“ заглавие – „Ела и си вземи“. „Позор“? Не. „Взривяващ успех“.

Затова няма защо да се чудим как така „извънредно“ това дете Гери-Никол придоби толкова „сензационно“ порочен вид. Щом Криско е ментор в музикално състезание в прайм тайма на една от най-популярните телевизии, какво да очакваме? Бизнесът на Криско е детски порно рап. А Гери-Никол е като оживяла негова песен – всички гледат „как са мята, как са бара…“ и ръкопляскат. Ако Агенцията за закрила на детето не забелязва какво и на кого пее Криско, за каква закрила говорим и за каква агенция?! Всички там са глухи и слепи за всичко, което не го дават по телевизията. Досущ като правителството, и тази държавна агенция наблюдава света през екрана. И въпреки това не е ясно как не забелязват, че у нас деца раждат деца, деца измъчват деца, понякога до смърт, и се хвалят с изтезанията си във фейсбук – защото тези проблеми се появяват и в телевизионните новини. А ако надникнеха в социалните мрежи, щяха да осъзнаят, че безпокойството им за Гери-Никол е безнадеждно закъсняло – и тя, и всичките й връстнички се маскират като мръсници, защото отрано разбират, че порокът е работещата формула за успех. А неработещата формула се нарича Агенция за закрила на детето. Животът, който тече извън нея, е невидим за чиновниците. И ако все пак се случва да дадат вид, че се тревожат, че ги е грижа – е за да докажат, че има причина да съществуват – това става обикновено, когато в държавата се гласи бюджетът. Тогава намират една Гери-Никол, която ще им придаде смисъл, за да не ги закрият и превърнат в „ексклузивна“ новина.

Като съберем победителите от риалити формати у нас – „истината лъсва“. Виждаме, че някои са отново на старта – не се правят, че дебютират, а се връщат в състезанието, за да си ги припомним. Продуцентите им така и не успяват да им скалъпят хит, затова най-добре да ги върнат обратно в шоуто – там поне могат да пеят познати на публиката мелодии. Вече са заели позиция в Хора на участниците в риалити формати. Видяло се е, че ще има работа за тях – всяка година излиза по един „Х фактор“, „Гласът на България“, „България търси талант“… Все шоута, които като че ли се водят от мотото на Пауло Коелю: „Важен е пътят, а не крайната цел“.

Така че търсенето продължава. И е все едно кой ще победи в „Х фактор“. Всеки, ококорил се по телевизията, вече е „уникален“, „велик“ и „звезда“. А ако се изложи – „ужас“, това „буквално ще ни взриви“. „Ексклузивно“!

Площад "Славейков"