Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) вече ще се избира с мнозинство от 2/3 или 160 гласа. Това гласуваха депутатите на второ четене с промените в Конституцията. Предложение за това имаше от няколко парламентарни групи. 217 души бяха "за" този текст, тъй като той бе подкрепене от някои депутати от БСП.

КАКВО ПРИЕХА ДЕПУТАТИТЕ ДОСЕГА

Явор Хайтов (БДЦ) припомни, че наскоро парламентът успя да събере мнозинство от 2/3 за избора на главен съдебен инспектор.

Филип Попов от БСП заяви, че това ще доведе до "дисфункция" на ВСС. Той припомни, че са минали три години преди да бъде избран главен съдебен инспектор. Според него това предложение ще доведе само до допълнителни пазарлъци.

"Очевидно е, че малките групи подкрепят този текст, защото им е общеано да се включат с по един човек. България имат лош опит от това. Задкулисната търговия трябва да измести ясната отговорност на мнозинството".

Това каза лидерът на БСП Михаил Миков.

"Изборът с 2/3/ означава, че нито една партия няма да може да налага силово избор на членове на ВСС. Такива практики имаше в миналото", отговори му Димитър Лазаров (ГЕРБ).

Независимият Георги Кадиев призова да се подкрепи предложението за избор на парламентарната квота във ВСС с 2/3. Според него това ще доведе до избор на по-консенсусни фигури.

"Винаги, когато се е търсила широка представителност и гаранции да не се налага политическа воля изискването за квалифицирано мнозинство е бил най-разумният, най-рационалният начин това това да се постигне. Това, което г-н Миков нарича с турската дума "пазарлък" в Европа наричат консултации".

Това каза Четин Казак.

Миков му отвърна, че се залага възможността да се вземат решения извън залата. "Сделка не е турска дума", допълни той.

КАК СЕ НАМЕСИ ФАКТОРЪТ "ДПС"