Зловещо видео, качено в YouTube, те кара да изтръпнеш. Но само в началото.

Десет заложника, облечени в оранжево – цвета на облеклото на обречените на обезглавяване от джихадисти на "Даеш" ("Ислямска държава"), са коленичили боси и във вериги. Пейзажът е пустинен, всеки момент отвлечените мъже ще се простят с живота си. Само че палачите не са с касапски ножове в ръце, а насочват срещу жертвите пистолети.

В мига, когато мъжете в оранжево би следвало да бъдат ликвидирани, става нещо неочаквано. Взетите за главорези свалят маските от лицата си и прибират оръжието. Дали проявяват милост? В кадър се появява имам в типична за сирийските мюсюлмани бяла роба, отправя взор към терористите пред него и изговаря:

"Това не е наш метод. Ние, мюсюлманите, сме смирени, а не озверели хора."

Погледът се насочва към заглавието на видеото:

"Мюсюлманите не са криминални престъпници".

Става ясно – не изчадия от "Даеш4 са зад обречените на смърт, а сирийски бунтовници от Фронта на Леванта. За първи път облечените в оранжеви одежди не са заложници, а пленени от бунтовниците джихадисти от "Даеш".

Фронтът на Леванта, който всъщност е качил в интернет видеото, представлява обединение на няколко бунтовнически групи в Сирия, които се бият както срещу "Даеш", така и срещу режима на Башар Асад. Групировката сътрудничи на Свободната сирийска армия (ССА), подкрепяна от Запада в битката срещу терора и режима в Дамаск.

В края на ноември Фронтът на Леванта освободи от окупация на ислямистите две села северно от Алепо – Делха и Харджале в Северозападна Сирия. Точно тогава са били пленени джихадисти от "Даеш". Десет от тях се виждат на каченото видео. След това те са били върнати обратно в затвора.

Целта на изненадващото видео е да се покаже едно друго лице на исляма, който сега често е свързван със зловещите деяния на "Даеш", коментират експерти. Наред с това става ясно, че не всички бунтовнически групировки в Сирия са терористични, както твърдят Асад и покровителят му Владимир Путин.