Гражданите на ЕС да имат достъп до дигиталното съдържание, за което са абонирани, във всички държави от съюза. Това предложи днес Европейската комисия в стъпка към изграждане не единен цифров пазар в ЕС.

В момента такива абонаменти – като например за филми, книги, музика, спортни състезания – са в сила в страната, където са направени. Ако неин гражданин пътува другаде в Европа, той не получава услугата, за която е платил.

Трансграничната преносимост се очаква да стане реалност през 2017 година, когато трябва да отпаднат и таксите за международни обаждания в ЕС, т.нар. роуминг, съобщи Комисията.

Законодателният акт за това ще бъде регламент, т.е. той ще се прилага пряко, а няма да изисква приемане на национално законодателство за целта.

„Хората, които законно купуват съдържание – филми, книги, футболни мачове, телевизионни сериали – трябва да могат да го носят със себе си навсякъде в Европа“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип. „Това е истинска промяна, подобна на тази, която направихме, за да прекратим таксите за роуминг“.

„Днес ние също представяме виждането си за модерен режим на авторско право в ЕС и за постепенните крачки към постигането му“, добави той. „Целта ни е да разширим достъпа на хората до културно съдържание онлайн и да подкрепим създателите му“.  

Проектът за преносимост на платеното онлайн съдържание е „само ордьовърът, а основното ястие ще последва догодина“, каза еврокомисарят по дигиталния пазар Гюнтер Йотингер. По думите му този регламент е готов за приемане от законодателите – държавите и Европейския парламент – докато по другото законодателство за единни европейски правила в дигиталната сфера Комисията очаква „интензивен дебат“, заради „драматично разделени гледища“ в момента.

Очаквайте подробности.