Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка. Това стана веднага, след като парламентът гласува, че прокурорите ще имат мнозинство в прокурорската колегия на ВСС.

"Въпреки че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, се направи символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието".

Това каза Иванов от парламентарната трибуна малко преди да напусне залата. Малко по-късно неговата оставка бе приета от премиера Бойко Борисов.

Единствено Реформаторският блок подкрепи текста, според който прокурорите нямат мнозинство в колегията си. ГЕРБ, БСП и ДПС демонстрираха единство за обратното. 

Малко след това Радан Кънев заяви, че оттегля подкрепата си от мнозинството, но в лично качество.

"Вече съм опозиционен депутат. Искам да кажа съвсем ясно, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент няма да подкрепям правителство на господин Борисов", заяви Кънев.

И продължи:

"Доверието от моя страна, отново говоря лично, е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, така че това, което мога да кажа сега е, че аз съм опозиционен депутат в 43-ия парламент. Очаквам политическите решения първо на ДСБ, такова решение ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица, и на второ място на РБ. Аз обаче държа на думата си, лично за себе си мога да кажа, че всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление, бяха в името на едно нещо, и то е на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. С момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, се отметна от подписа си под този компромис, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали"

"По -хубав коледен подарък не можех да си направя", каза още Иванов по-късно пред журналисти.

 

"За мен въпросът, който поставих от трибуната, е ценностен - дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта над съда над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор. Както и заради цялостната ситуация в последните седмици, мисля, че няма да има политически ресурс за провеждане на реформа оттук нататък", обясни Иванов.

Той добави, че отива да си подаде оставката пред премиера.

"Не е личен въпросът дали аз съм предаден", продължи още Иванов. "Въпросът е в една кауза, която беше дефинирана. Оттук нататък следват важни решения да се вземат за това дали наистина ще се продължи в тази посока, която очертах. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока", каза още министърът в оставка.

Реакциите от другите политически сили

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира създалата се ситуация така:

"Министър Христо Иванов има пълната подкрепа на ГЕРБ. Но когато се гласуват промени в Конституцията, са необходими повече народни представители. Трябва да има политически консенсус. Другото предложение не намира политически консенсус".

На въпрос дали Иванов е бил жертван, Цветанов заяви, че това е лично негов избор. Запитан коя партия ще замести Реформаторския блок, ако той се оттегли от властта Цветанов каза, че това са само хипотези.

"Не, разбира се, аз съм едно доказателство за това"

Така отговори Цветанов на въпрос дали ГЕРБ е зависим от главния прокурор. Той отрече партията да е зависима и от ДПС.

"По-добре късно, отколкото никога", така с видимо задоволство коментира оставката на Христо Иванов лидерът на АБВ Георги Първанов. Той го нарече "спънка" пред съдебната реформа. Според Първанов оставката нямало да предизвика драматични промени в управляващата коалиция. И добави: "Нашата битка винаги е била за ценности, принципи".

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК И КАК ПОБЕДИ СТАТУКВОТО