Ангела Меркел бе избрана за личност на 2015 г. от авторитетното списание "Тайм", предадоха световните медии.

Редакторите на американското издание изтъкнаха като повод за решението си непоколебимостта и проявените за пореден път лидерски качества на германската канцлерка в една трудна за Европа година.

Корицата на новия брой на сп. "Тайм".

Меркел изигра решаваща роля за избягване на криза в Eврозоната след провалените през юни преговори за гръцкия дълг. По-късно тя установи политика на отворени врати спрямо бежанците по време на най-голямата имигрантска вълна на Стария континент след Втората световна война. А след атентатите в Париж на 13 ноември Германия реши да се включи във военните операции в Сирия срещу "Даеш" ("Ислямска държава").

На второ място в класацията остана лидерът на джихадистката групировка Абу Бакр ал Багдади. Днес бе съобщено, че той избягал в Либия през Турция, след като се измъкнал от иракските служби за сигурност.

КАК АБУ БАКР АЛ БАГДАДИ ПОПАДНА В КЛАСАЦИЯТА НА СП. "ТАЙМ"

Трети е Доналд Тръмп - скандалният милиардер, кандидат за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ догодина. Вчера той поиска да бъде забраненто на мюсюлманите да влизат в САЩ. От Белия дом настояха кандидатурата му да бъде снета заради това изказване.