Прави се сериозна крачка към предсрочни избори. Това което се случи, не е изненада за мен. Така коментира гласуването за промените в Конституцията и последвалата оставка на правосъдният министър Христо Иванов социологът Кънчо Стойчев по БНР.

Според него било крайно време Реформаторският блок да плати цената на своята безпринципност с участието си в това правителство.

"Чак сега, изведнъж разбираме, че РБ е всъщност за истински и дълбоки реформи. Моят въпрос е какво правиха една година. Защо бяха във властта?", продължи Стойчев.

Социологът високо оцени поведението на Христо Иванов, който постъпил точно така, както трябва.

"Очарован съм от постъпката на министър Христо Иванов, точно така трябва да се постъпи, когато се провали начинанието, което някой е започнал. Прави чест на министър Иванов, че пое тази отговорност и подаде оставка", продължи с оценките си Стойчев.

Според него се отдалечаваме от истинска дълбока реформа в съдебната система.  

Той прехвърли акцента върху свикването на Велико народно събрание.

"Чух днес едно сериозно изказване на г-н Местан, което подкрепям. Съгласен съм с идеята му, че е необходимо Велико народно събрание. Да се разпусне институцията на ВНС и да започнем с отговорни процедури да изменим дисбаланса в правосъдната ни система, в която има безнаказаност по върховете", предложи още социологът. Големият проблем бил, че няма наказуемост на елита.

Било напълно възможно, при предсрочни избори, те да са за ВНС, отговори той на уточняващ въпрос.