Депутатите от Реформаторския блок чакат общо решение какво да правят, след като вчера правосъдният министър Христо Иванов подаде оставката заради провалените точки от конституционните промени, а лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли личната си подкрепа за управляващата коалиция и обяви, че вече е в опозиция.

"Знам, че ще заседават част от партиите, така че позицията на отделните партии по ситуацията - може би петък, събота. Надявам се в началото на другата седмица да има общо решение на РБ и от там да бъде ясно какво ще бъде поведението на парламентарната група", обясни Иван Иванов, зам.-председател на парламента от квотата на Блока.

Той е един от малкото реформатори в парламента днес. Най-ранобудни бяха ген. Атанас Атанасов от ДСБ и Нестимир Ананиев от ДБГ, но и двамата отказаха да кажат каквото и да е пред журналисти. Другите двама - Иванов и Димитър Делчев също не изказаха позиция, освен една - трябва да се чака общото решение като група и като блок.

"Трябва да вземем решение час по-скоро", смята Димитър Делчев от ДБГ. "Трябва да се съберем всички и очакваме да имаме знак от съпредседателите на Блока."

Иван Иванов допусна, че е вероятно ДСБ да последват своя лидер Радан Кънев:

"В тази ситуация, мисля, че вчера господин Кънев обяви, че минава в опизиция, той е лидер и на партия, ДСБ най-вероятно ще си вземе своето партийно решение. Възможно е и други депутати да заявят. От гледна точка на министрите смятам, че в тази по-трудна ситуация всеки един министър на Реформаторския блок трябва да препотвърди, че може да изпълнява своите реформаторски ангажименти. Ние сме в управлението в действителност, за да можем да правим реформи, а не да имитраме реформи", подчерта той.

Самият Иванов призна, че му е "минавало през мисълта" да отиде в опозиция, но отбеляза, че в случая той е избран от парламентарната група, и тя трябва да реши.

"Разбира се, ако тя реши, за мен не е никакъв проблем", добави той.

Димитър Делчев обаче бе критичен към решението на Кънев, както показа и тази сутрин в телевизията:

"Като ще взимаме решения, трябва да го правим единно. Ако ще минаваме в опозиция, да е заедно. Ако ще оставаме в управлението, да е заедно. Солови акции и изказвания не допринасят към това."

Той обаче не отговори на въпроса защо Блокът не е обсъдил този вариант предварително, след като Радан Кънев отдавна е заявил, че ще си оттегли подкрепата при провал на съдебната реформа.

"Това засега не е обсъждано, според мен, пак казвам, когато се събере председателския съвет на РБ, най-вероятно тогава ще бъде обсъждана някаква кандидатура", обясни Иванов по отношение на евентуалния нов министър на правосъдието.

Делчев отказа да коментира.