Оставката на министъра на правосъдието беше една предизвестена смърт.

Така със заемка от Габриел Гарсия Маркес коментира пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов вчерашните събития.

„Предизвестена от т.нар. исторически компромис, който е най-окастреният вариант на идеите, които фигурираха в актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Вчера бях в парламента и министър Христо Иванов ми се видя много самотен – сам, оставен там. Когато се гласуват промени на Конституцията, когато това има огромно значение за цялата страна, нормално е той да има подкрепата и на кабинета, и на представители на кабинета. Аз поне не я видях - каза Панов на влизане на днешното заседание на ВСС.

"Г-жа Янева и г-жа Ченалова сега спокойно могат да бъдат избрани за генерални адвокати, за да може всичко да се успокои”, допълни той като реплика на иронията, която прояви министър председателят Бойко Борисов на скорошно заседание на МС.

КАК БОРИСОВ КОМЕНТИРА ЧЕНАЛОВА И ЯНЕВА ЗА ГЕНЕРАЛЕН АДВОКАТ НА БЪЛГАРИЯ

Панов посочи, че му е приличало на етюд, в който всеки е имал предварително определена роля.

„При много окастрени промени, следващата стъпка е да се направят допълнителни стъпки назад. Имаше голямо присъствие на депутати – нещо, което може да се констатира”, каза още Лозан Панов, цитиран от агенция "Фокус".

Клуб Z напомня, че още при встъпването си в длъжност през 2014 г. и когато защитаваше концепцията си за поста, Панов говореше, че не трябва да се замазват нещата с "палиативни мерки", а е време "да се реже със скалпел" в съдебната система.

Той е и сред най-активните радетели по изнесеното в разговорите между "двете каки" да се направи сериозна проверка, а да не се замита под килима.