Трима палестинци готвят нападения срещу руски туристи в Турция, предаде ТАСС.

С такива данни разполагало американското ЦРУ. То незабавно предупредило властите в Анкара. Те от своя страна изпратили предупреждения до всички 81 провинции в страната, твърди в. "Хабер Тюрк".

Палестинците заедно с терорист смъртник от "Даеш" ("Ислямска държава") се причастни към взривяването на руския самолет в Египет на 31 октомври, твърдят още от ЦРУ. Тогава загинаха всички 224-ма души на борда. Пътниците бяха руски туристи, завръщащи се от почивка в арабската страна.

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че руските власти решили да закрият популярни туристически направления като Турция и Египет единствено заради интереса на своите граждани, живота и сигурността им.

Той допълни, че е напълно възможно джихадистите отново да извършат атентат срещу самолет. И по тази причина Москва, избирайки между сигурността и почивката, предпочела първото.

"Очевидно това, което се случи в Египет, е терористичен акт", каза Медведев.

"Даеш" пое отговорност за свалянето на самолета още същия ден. Русия в началото отричаше. Федералната служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че става дума за атентат чак на 17 ноември.

Медведев обърна особено внимание на отношенията между Москва и Анкара след свалянето на руски бомбардировач Су-24 от турски изтребители на 24 ноември.

Според него руският туристически поток към Турция може да бъде възобновен в зависимост от действията на властите в Анкара и способността им да гарантират сигурността на почиващите.

"По отношение на Турция ние с вас знаем какво се случи. Това, между впрочем, не са санкции в прекия смисъл на тази дума. В същината си това е защитна реакция на нашата държава. След като бе унищожен нашият самолет, как обикновено се държаха държавите през ХХ век в подобна ситуация? Започваше война. Защото това е пряко нападение срещу чужда държава. Естествено, в днешния живот, в днешната ситуация войната е най-лошото нещо, което може да се случи", коментира премиерът.

Именно затова според него било взето решение да не бъде отговаряно симетрично на "акта на агресия", извършен от турските власти срещу Русия.

"Но ние трябваше да им покажем, че те ще отговарят за това", завърши Медведев.