Повече от половината от всички смартфон потребители очакват смартфоните да останат в миналото през следващите пет години, показва петото издание на годишния доклад за технологичните тенденции, на шведската компания Ericsson.

Как смартфоните ще изчезнат? Според участвалите в проучването, това е свързано с развитието на технологии като изкуствения интелект и виртуалната реалност, които ще позволяват взаимодействие с предмети без нужда от смартфон екран. 

Ето и 10-те тенденции, определени в последното изследване.

Ефектът "Свързан начин на живот". 4 от 5 души днес отчитат, че предимствата от онлайн услугите се увеличават, когато повече хора ги използват. В световен мащаб един на всеки трима потребители вече участва в различни форми на споделената икономика.

Поколение на стрийминга. Тийнейджърите гледат повече YouTube видео съдържание дневно в сравнение с другите възрастови групи. 46% от 16-19-годишните прекарват един час или повече в YouTube всеки ден.

Изкуственият интелект слага край на епохата на екраните. Изкуственият интелект ще позволи взаимодействие с обекти без необходимост от смартфон екран. Един от всеки двама смартфон потребители мисли, че смартфоните ще станат част от миналото в рамките на следващите пет години.

Виртуалното става реално. Потребителите желаят виртуална технология за ежедневни дейности като гледане на спорт или видео обаждания. 44% дори искат да принтират своята собствена храна.

Умни домове. 55% процента от собствениците на смартфони вярват, че в тухлите, използвани за изграждане на жилища, могат да бъдат вградени сензори, които да следят за мухъл, течове и проблеми с електричеството, като това може да се случи в рамките на следващите пет години. В резултат на това може да се наложи концепцията за интелигентни домове да бъде преосмислена изцяло.

Умни пътуващи. Пътуващите всеки ден искат да използват времето си по смислен начин и да не се чувстват като пасивни обекти. 86% биха използвали персонализирани пътнически услуги, ако има такива.

Спешен чат. Социалните мрежи могат да станат предпочитаният начин да се свържете с услуги за спешна помощ. 6 от 10 потребители също се интересуват от приложение за информация при бедствия.

Устройства за вграждане в тялото. Вътрешни сензори, които измерват показателите на телата ни, могат да се превърнат в новите носими продукти. 8 от 10 потребители биха искали да използват технологиите за подобряване на сетивни възприятия и познавателни способности като зрението, паметта и слуха.

Всичко се хаква. Повечето смартфон потребители смятат, че хакерството и вирусите ще продължават да бъдат проблем. Като положителен страничен ефект, един на всеки пет казва, че има по-голямо доверие в една организация, която е била хакната, но след това се е справила с проблема.

"Нетизен" журналисти. Потребителите споделят повече информация от всякога и вярват, че това увеличава тяхното влияние в обществото. Повече от една трета вярват, че вдигане на шум онлайн за дадена корумпирана компания има по-силен ефект, отколкото жалба в полиция.