За разпространяване на лъжливи и очернящи Русия сведения трябва да бъде налагана глоба до 2 милиона рубли (26 500 евро).

Това заяви пред държавния в. "Российская газета" депутатът от партия "Справедлива Русия" Олег Михеев. Той разработва законопроект, който да регулира наказанията.

Тази мярка трябва да бъде взета предвид международното положение, смята Михеев.

"Борбата с тероризма и операцията по унищожаването на екстремистките сили в Сирия имат нови изисквания към нашата законодателна база. Русия се оказа дори не между два, а между три огъня. Това са терористите, с които трябва да се борим, Западът, който се колебае дали да влиза в коалиция с нас, и Турция, която от съюзник се превърна в субект на протевостоене", допълва депутатът.

Според него в тази ситуация вътре в Русия се намерили хора, които искали "да клатят лодката" и да работят за дискредитирането на собствената си страна по ленинския принцип "пожелай поражение на твоето правителство". И при това положение "подкопаването на доверието в Русия, т.е. дискредитирането й както в самата страна, така и на международната арена помага на екстремистите", изтъква Олег Михеев.

По тази причина той предлага да се въведе наказателна отговорност за дискредитиране на Руската федерация, като Наказателният кодекс бъде допълнен със съответния член.

Предвидените поправки на Михеев определят дискредитирането като разпространяване на лъжливи, неточни или изопачени сведения за политическото, икономическото, социалното, военното или международното положение на Русия, правовото положение на гражданите в Русия.

Предвиденото наказание за физически лица е глоба от 500 000 рубли (6640 евро) или принудителен труд в размер на 160 часа.

Когато дискредитирането бъде извършена публично чрез медиите, глобата скача двойно - на 13 250 евро. По-дълъг е и срокът на поправителния труд - 240 часа.

А за дискредитирането чрез използване на служебното положение глобата е 2 милиона рубли (26 500 евро). Клеветникът ще полага 320-часов труд и ще бъде лишен от правото да заема редица длъжности в продължение на 3 години.

 

Минало незабравимо

 

Такива наказания се налагаха по времето на комунизма в СССР и другите социалистически страни, включително България.

Случаят с пловдивския архитект Боян Чинков получава световна известност. Той е осъден на 5 години затвор за разказване на вицове, осмиващи комунистическия режим, Тодор Живков и СССР.

В част от обвинителния акт срещу Чинков се съдържат мотивите на днешния руски депутат Олег Михеев

Ето какво гласи обвинението: 

"Нашата страна уверено крачи по пътя към своето развитие напред. Всяка година растат комините на огромни промишлени комплекси, израстват просторни жилищни блокове, училища, почивни станции. Има обаче отделни хора, които, заслепени от дълбока омраза към народната власт не искат да видят тези постижения. Такъв е архитект Боян Чинков. Той използва някои трудности, които нашият народ среща по пътя на своето социалистическо развитие, за да омаловажава постигнатите успехи и да клевети партийните и държавните ръководители, както и великата съветска страна. Под формата на политически вицове Боян Чинков е злословил по адрес на народната власт. За тези си деяния клеветникът справедливо беше призован на подсъдимата скамейка."