„Реформата минава под тъмната сянка на Георги Първанов и Румен Петков, казва Методи Андреев“, коментира в студиото на бТВ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Ако тази реформа не бъде завършена, има опасност в България да бъде установена тиха диктатура на прокуратурата“, предупреди той.

Според Методи Андреев ГЕРБ е трябвало да подкрепи поправките така, както са били подписани през лятото по времето на т.нар. „исторически компромис“.

Той не приема съобразяването с желанията на главния прокурор, за което съобщи подалият оставка бивш министър на правосъдието Христо Иванов.

„Ние можем да правим консултации с представителите на съдебната власт, но ние не можем да съгласуваме промените с тях. Ние сме избрани пряко от народа“.

Очевидно е, че прокурорът надделя в тази ситуация, констатира Андреев, който не е член на партия ГЕРБ.

Той припомни, че Народното събрание е приело точно обратното на това, което препоръча Венецианската комисия – сега избраните от съдии съдии нямат мнозинство в съдийската колегия, а в прокурорската няма отчетност. Това стана след като парламентът прие предложението на АБВ за промяна в квотите. Самият той е гласувал за първоначалния вариант, който бе подкрепен само от реформаторите.

Методи Андреев призова Реформаторския блок да прояви прецизност, а ГЕРБ да прояви търпение в тази ситуация.

„Ако една от двете партии (има предвид ГЕРБ или РБ – б.р.) напусне, уязвена е вече идентичността на това управление“.

Той предупреди, че ГЕРБ може да попадне в капана на останалите парламентарни групи.

„Не е приятно тези реформи да минават под тъмната сянка на президента на Държавна сигурност Георги Първанов и под тъмната сянка на Румен Петков – Запалката, както излезе в една разработка“.

Голямата опасност при напускането на РБ е, че няма да има кой да приеме електронното гласуване, предупреди Андреев.

„Очаквам РБ да прояви здрав разум, не е време за оставки“.

В противен случай единственият изход е нови парламентарни избори.