Настоящото правителство на премиера Бойко Борисов се превръща в по-силна версия на кабинета на Пламен Орешарски. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в кулоарите на парламента.

"Тези, които свалиха ГЕРБ през 2013 г., които им спретнаха "Костинброд", които избраха Пеевски и се заканваха за физическа разправа с ГЕРБ, те бяха предпочетени от г-н Борисов и другите партньори в сегашното им управление. То се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ. Дали ще бъдем част от такова управление наистина е много важен политически въпрос. Много по-важен от това дали довечера ще има конгрес и дали да остане единен Реформаторският блок. Това е въпрос за бъдещето на България и дали настоящият парламент и настоящото правителство могат да движат нещата във вярната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока. И ще бъдат по-силен продължител на кабинета "Орешарски", който беше много слабо правителство. Очертава се опасността да имаме по-силно правителство, което да води страната в същата негативна посока. Това е голяма опасност", каза Кънев.

ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ: АКО РЕФОРМАТОРИТЕ НАПУСНАТ, НОВИ ИЗБОРИ

На въпроса дали и здравният министър Петър Москов ще подаде оставка Кънев отговори, че ще има политическо решение на ДСБ утре. Той обаче коментира лошото организационно състояние на Реформаторския блок.

"За голямо съжаление от много време насам Блокът се превърна в организация, в която споделяме решенията на отделните партии и не взимаме решения заедно", каза Кънев.

От думите му стана ясно, че той не вижда подходящ човек, който да наследи Христо Иванов на поста министър на правосъдието.

"Към настоящия момент аз стоя на позицията, че човекът за този пост беше Христо Иванов.  Не е случайно, че с неговото оттегляне дойде и свалянето на доверието от моя страна. Трудно ми е да си представя, след всичко, което изтърпя Христо - и от свои, и от чужди, след цялата помия, която се изля върху него, че ще се намери човек с подобна твърдост и смелост, който да застане там и да провежда реформаторска политика. Сериозно съм притеснен, че следващият правосъден министър няма да има смелостта да върви по тези стъпки", каза Кънев.

Той поясни, че срещу Иванов е имало много атаки и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок. Кънев не отговори на въпроса дали това означава, че няма да подкрепи следващия првосъден министър, независимо кой е той.