Президентът Росен Плевнелиев, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и конституционни съдии изпратиха "с бурни аплодисменти и ставане на крака" министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов, съобщава „24 часа“. Последната публична проява на Иванов бе на отбелязването на 135-та годишнина от основаването на ВКС.

РАДАН КЪНЕВ: "БОРИСОВ-2" Е ПО-СИЛНА ВЕРСИЯ НА "ОРЕШАРСКИ"

"Да, парламентът отказа да предостави независимостта на съда на най-високото място, но независимостта не се дава и не се записва в Държавен вестник", обърна се Иванов към съдиите.

Подалият оставка Иванов каза, че е наблюдавал през времето, когато е бил министър, че българските съдии си извоюват независимостта и даде за пример факта, че ВКС намери формите да се включи активно в назначаването на свой председател, предаде „Фокус“.

"Тази независимост не е нещо, което парламентът ще даде, а ще трябва да се съобрази с факта, че тя тук живее. В България се сменят и закони, и режими, и конституции, но независимостта тук живее. Искам да споделя огромната ми гордост от българските съдии, българската държава и общество може да се гордее със съдиите, които има", е допълнил Христо Иванов.

Президентът Росен Плевнелиев напомни, че съдиите не трябва да бъдат поставяни над закона и независимостта не трябва да означава липса на всякакъв контрол.

"Начинът на разделяне на колегиите във ВСС не беше реализиран по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото", е заявил президентът, цитиран от „Фокус“.

Той е отправил своето послание към съдиите:

„Бъдете непримири към тези, които не притежават висок морал”.

Председателят на ВКС Лозан Панов започна изказването си с цитат от Франклин Рузвелт:

„В политиката нищо не е случайно и ако нещо се случило, то е замислено".

Панов отново се изказа критично към промяната в последния момент на договорените през лятото поправки в Конституцията.

Единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх", подчерта Панов.

Според него политическият елит е спънал реформата.