"4 години и 5 правителства по-късно заставаме пред един модерен парк, който може да се превърне в технологичен център за цяла Източна Европа", коментира президентът Росен Плевнелиев в речта си по време на конференцията, организирана по повод на официалното откриване на "София Тех Парк".

"Благодаря от сърце и от името на целия български народ на всички, които повярваха в идяйта за български техно парк и помогнаха тя да се осъществи", добави президентът.

Преди 4 години, когато посветих усилията си на този проект, изглеждаше почти невъзможно да се отдели ресурс, да се обединят усилията на министерства, университети, столична община, припомни Плевнелиев, който е патрон и създател на идеята за технологичния парк.

Днес откриваме първият етап на проекта. но пред нас има дълъг път на развитие. Трябва да вдъхнем живот на това място. Бизнес, наука, инвеститори, трябва да припознаят целите на "София Тех Парк" и да заработят успешно тук, казва президентът.

"Фокусът сега е не кой, а как ще бъде управляван този парк, за да се превърне в успешен проект", допълни той.

Президентът на Словакия Андрей Киска, който е на двудневно посещение в България по покана на Плевнелиев обърна внимание, че "стара" Европа изостава зад Азия и САЩ по отношение на иновации и патенти.

Трябва да разберем, че ако искаме наистина да растем и да стигнем до големите пазари, политическите лидери в нашите страни трябва да променят мисленето на обществото и отношението им към предприемачеството и иновациите. Хората трябва да поемат риска и да създават бизнес, без да се страхуват от неуспех, казва Киска.