ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

„Карол“, драма за любовната връзка между две жени, едната от тях – омъжена, получи най-много номинации за наградите на Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в Холивуд. Филмът, режисиран от Тод Хайнс ще се бори за „Златен глобус“ в пет категории: по една за двете изпълнителки на главните роли Кейт Бланшет и Руни Мара, за най-добър режисьор, музика (на Картър Бърел) и филм-драма. За никого от изброените това не е първата номинация, почти всеки от тях е бил предлаган и за Оскар. Кейт Уинслет вече има два. Тук няма голяма изненада. 

Сред най-добрите кино постижения на годината, според чуждестранната преса в Лос Анджелис, в най-важната категория – най-добър филм-драма, са още „Лудият Макс: Пътят на яростта“, уестърнът „Завръщането“ с Леонардо ди Каприо, психологическия трилър Room („Стаята”) и Spotlight – историята на едно истинско журналистическото разследване на случаи на педофилия в католическата църква. От тези номинации българският киноман може да усети драматично разочарование, защото у нас е показван само един от петте филма – „Лудият Макс“. Но до няколко седмици ще може да види и още два – първо „Карол“, а после и „Завръщането“.

Руни Мара и Кейт Бланшет в „Карол“

При комедиите, както може да се очаква, положението на родния кинозрител е малко по-весело. У нас са показвани три от петте предложения – „Шпиони“, „Тотал щета“ и „Марсианецът“, като включването на последния сред комедиите/мюзикъли изглежда леко… комично. Вярно, че във филма има и весели моменти, но чак пък комедия? Останалите заглавия в „смешната“ категория са The Big Short с много интересния актьорски квартет Стив Каръл, Райън Гослинг, Крисчън Бейл и Брад Пит – като Каръл и Бейл ще се борят и за „най-добър актьор в комедия“. В тази категория е и Joy на Дейвид Ръсел с Дженифър Лорънс, Брадли Купър и Робърт де Ниро. Ако екипът ви звучи познато, то е, защото тези хора стоят и зад изключително успешния „Наръчник на оптимиста“.

Леонардо ди Каприо отново се бори със зъби и нокти за „Златен глобус“, но повече за „Оскар“.

Сред номинираните за актьори и актриси няма непознати имена. Нито в драмата – освен вече споменатите, тук са още Бри Ларсон („Стаята“), Сърша Ронан за Brooklyn и Алисия Викандер за „Датското момиче“ при жените – и Брайън Кранстън(Trumbo), Майкъл Фасбендър („Стив Джобс“), Еди Редмейн („Датското момиче“), Уил Смит (Concussion) и както винаги Леонардо ди Каприо („Завръщането“).

При комедийните кадри сред американките, като абонираната за всякакви номинации Дженифър Лоурънс (Joy), Мелиса Макартни („Шпиони“), Ейми Шумър(„Тотал щета“) и Лили Томлин („Grandma“), се е промъкнала и английската Лейди Маги Смит („The Lady in the Van“). В битката при комиците Каръл и Бейл ще се сблъскат с Мат Деймън, Ал Пачино („Дани Колинс“) и Марк Ръфало (Infinitely Polar Bear).

От тв сериалите ще споменем само „Фарго“ с три номинации: за най-добър минисериал и две актьорски за Патрик Уилсън и Кристен Дънст.

Сред популярните имена от света на киното в категорията „най-добра актриса в тв филм или минисериал“, наред с Дънст, Фелисити Хъфман и Куин Латифа, проблясна и името на певицата Лейди Гага – за ролята й на Графинята в сериала „Зловеща семейна история“.

Стив Каръл и Райън Гослинг в The Big Short, номиниран за комедия.

С многозначителното си отсъствие от номинациите сияят Джони Деп и Том Ханкс при актьорите, Куентин Тарантино с „Омразната осморка“ и Стивън Спилбърг „Мостът на шпионите“ при режисьорите…

Мелиса Макарти в „Шпиони“

С това сезонът на големите награди, който стартира от предложенията за Златен глобус и финишира с обявяването на Оскарите в последният ден на февруари, е открит. Между двата вида отличия има и друга връзка – често пъти изборът на чуждестранните журналисти предсказва (или въздейства на) избора на членовете на Американската академия. Но това ще стане по-ясно на 10 януари, когато разберем кои ще са новите носители на Златен глобус.

Площад "Славейков"