Атаката срещу подалия оставка министър на правосъдието Христо Иванов била предизвикана от неговия призив за извършване на проверка по изтеклите записи от т.нар афера „Яневагейт“. Това съобщи самият Иванов в интервю за телевизия BiT тази вечер.

Това е отключило „истерична пропагандна война", която го обвини във „военни действия“ и „заговор за преврат“ срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Днес би трябвало да е достатъчно ясно колко е комично това, защото се видя, че зад мен стоят десетина депутати в най-добрия случай. С какъв мотив бих искал да свалям главния прокурор. Но в тази обсесия се отразява нещо по-важно и по-дълбоко... Оставен насаме с много власт, човек започва да вижда ръце, които пишат по стената. Така тази власт става все по-крехка и човек става все по-параноичен“, отговори бившият министър.

Христо Иванов не прие оценката, че съдебната реформа е погребана и няма да се случи.

За първи път той говори в прав текст за отношенията между медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски и правителството на Бойко Борисов.

„Неговата (на Делян Пеевски – б.р.) медийна машина играе много важна роля за съществуването на управлението и на цялостната конфигурация в парламента. Някакво препокриване на интереси някъде съществува. От какво се състои то не мога да коментирам“.

Христо Иванов призна, че никога не е имал илюзии, „че има кой знае каква политическа подкрепа за реалната реформа".

"Имаше едно неособено комфортно съжителство. Това гласуване на ГЕРБ естествено, че беше бламиране не само на мен, а и на техните собствени подписи“.

ПО-РАНО ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВКС ЛОЗАН ПАНОВ ОБВИНИ ПОЛИТИЦИТЕ, ЧЕ СА СПЪНАЛИ РЕФОРМАТА

ВЕЧЕРТА В СОФИЯ СЕ ПРОВЕДЕ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА СЪДИИ И ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА РЕФОРМАТА