БЕРЛИН – След кървавите терористични удари в Париж германските власти усилено издирват ислямист от град Динслакен, съобщава онлайн изданието на “Шпигел.

Търсеният е Хюсеин Д. (42 г.). Той е в списък с имена на 16 ислямисти, заподозрени в съучастие в кървавите нападения във френската столица на 13 ноември т. г. Тогава загинаха 130 души, 350 бяха ранени.

Най-диреният продължава да е Салах Абдеслам, който успя да се укрие, Хюсеин е на 16-о място.

Хюсеин Д. е член на "Бригадата от Лоберг", уточнява "Шпигел". Става въпрос за група мъже, които са напуснали Германия по посока Сирия, за да се влеят в редиците на "Даеш" и да бъдат обучавани за извършване на терористични нападения. Там членовете на германската бригада са поддържали тесен контакт с Абделхамид Абаауд, смятан за мозъка на терористичните удари в Париж. Те често са обитавали една и съща къща в Сирия.

За Хюсеин Д. се смята, че е бил най-близък с Абаауд, двамата са се сприятелили и били неразделни. Това се вижда и от техни снимки, на които неизменно са братска прегръдка. И двамата са усмихнати, в ръцете си държат автомати.

Абаауд и Хюсеин.

Тъй като е малко вероятно Хюсеин Д. в момента да се намира в Германия, немските власти подозират, че той се е отправил към Турция с намерение да продължи за Сирия. Поради тази причина той е обявен за международно издирване. Всички държави от Шенгенското пространство са получили указание да не го допускат до териториите си, а при опит да проникне в Европа, незабавно да бъде задържан.

Какво се крие зад понятието "Бригадата от Лоберг"?

Лоберг е квартал на град Динслакен, в западната и най-многолюдна федерална провинция Северен Рейн Вестфалия с 18 милиона жители. В престъпната "бригада" са се включили ислямисти на млада възраст. Тесен контакт с тях е поддържал топтерористът Абделхамид Абаауд, както и неговите съзаклятници от Белгия и Франция. Абаауд ги е навестявал в Лоберг. Той е купувал в Кьолн на два пъти автомобили – през 2007 и 2008 г. и ги е вкарвал в Белгия. През 2014 г. е излетял от летището Кьолн-Бон за Турция. Най-вероятно после е продължил за Сирия.

Германските ислямисти от "Бригадата от Лоберг" са заминали за Сирия през 2013 г., за да се влеят в редиците на "Даеш". През следващата година немските джихадисти и Абаауд са живеели в къща в Асас, Северна Сирия. През февруари 2014 г. съзаклятниците позират за снимка в центъра на града с отсечени глави на "неверници"

След атентатите в Париж Абаауд се укри, но френските сили на реда влязоха в дирите му. Той беше убит на 18 ноември по време на полицейска акция в парижкото предградие Сен Дени.