През 80-те години на миналия век в САЩ (точно кога, никой не знае) се заражда странна дисциплина - тичане на средни разстояния, като в началото на състезанието и на всяка обиколка обръщаш по една бира - "бирена миля". Идеята, естествено, тръгва от студенти в южните щати - но къде точно не се знае и до днес.

Дори и най-големият пияч обаче би бил респектиран от 81-годишната Елвира Монтес, която изтичва за 20 минути, 24 секунди и 62 стотни "бирената миля" по време на Световното първенство в Ел Пасо тази година, съобщава местният вестник "Ел Пасо Таймс". За сравнение, световният рекорд при жените в момента е 6 минути, 17 секунди и 8 стотни, дело на 29-годишната Елизабет Хърндън, която е и маратонистка.

Това означава 4 бири и 1600 метра. Единствената добра новина е, че традиционно бирите са от по-малката стандартна разфасовка - 330 милилитра. За добро време е и важна скоростта, с която пиеш. Ако повърнеш, ти се налага като наказание една допълнителна 400-метрова обиколка.

Монтес обаче завършва не само с прекрасно време, а и пред 47-годишната си дъщеря Рене Рейнолдс, която е зад нея с 21 минути, 15 секунди и 67 стотни.

"Нямам тайна техника, просто исках да покажа на дъщеря ми, че мога да тичам и да пия бира", обяснява възрастната жена. И изненадва още с: "Не си падам много по бирата, харесва ми когато е горещо и няма какводруго да се пие. Предпочитам скоч, "Чивас", ако има. Ако пихме скоч вместо бира, щях да тичам доста по-бързо."

Майка и дъщеря се състезават за втора година заедно на бирената миля, а Монтес е завършила и Бостънското 5-километрово бягане 5 пъти.

Лошата новина е за зетят на Монтес - той също се пробвал на "бирената миля", но не успял да завърши.