Управляващите в Испания консерватори от Народната партия (НП) ще останат в управлението, ако направят коалиция с новата формация "Сиудаданос" ("Граждани").

Това сочат проучванията преди парламентарните избори в неделя, съобщи в. "Ел Мундо".

Така ще бъде елиминирана възможността във властта да влезе радикалната левица "Подемос" ("Можем"), смятана за испанския еквивалент на гръцката СИРИЗА.

НП, оглавявана от премиера Мариано Рахой, ще вземе 27,2 на сто от гласовете и ще има между 114 и 119 представители в 350-членната долна камара на Кортесите. Тя обаче ще загуби абсолютното си мнозинство, с което управлява след последния вот през 2011 г. Но коалиция със "Сиудаданос" на Албер Ривера ще бъде достатъчна. "Гражданите" са третата сила според проучванията. Те ще получат 19,6 на сто от гласовете, които ще им даде между 62-ма и 69 дапетути.

Ако двете формации се коалират, те ще си осигурят абсолютно мнозинство. В най-лошия случай според проучвания те ще имат общо 176 депутати, а в най-добрия - 198.

"Сиудаданос" определят себе си като движение с възгледи, представляващи смесица между модерната социалдемокрация и либерализма.

Главната опозиционна сила - Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), оглавявана от Педро Санчес, отново ще бъде втора с 20,3 на сто от гласовете и между 76 и 81 депутати.

А "Подемос" на Пабло Иглесиас - също нова партия, която по едно време дори водеше в проучванията, е вече на четвърто място. Испанската крайна левица ще има 18,4 на сто подкрепа, а депутатите й - между 56 и 80.

Както се вижда, трите партии след НП са с минимална разлика помежду си.

За да има стабилно правителство в Испания, задължително трябва да има коалиция, отбелязва "Ел Мундо". И причината не е само това, че никой няма да спечели сам абсолютно мнозинство. Никой няма да набере дори 30 на сто. Така няма да може да бъде задействан добре известният у нас метод "Д'Ондт", който дава повече мандати на големите партии и съответно стабилност на управляващото мнозинство.

Албер Ривера може би ще вкара "Сиудаданос" в коалиция с Народната партия.

Коалицията между НП и "Сиудаданос" изглежда много възможна по няколко причини.

Първо, много членове на новата формация нямат нищо против такова обединение.

Второ, малко вероятна е коалиция между социалистите и "Подемос". Симпатизантите на социалистите са разделени по въпроса с кого партията им трябва да се съюзи, за да управлява евентуално Испания. 37,7 на сто са за коалиция с "Подемос". Но 34,5 процента предпочитат за партньор "Сиудаданос".

Дори социалистите признават успехите, постигнати при управлението на НП. Правителството на Рахой помогна на Испания в голяма степен да превъзмогне кризата. А Испания бе една от най-засегнатите от нея страни в света. Безработицата бе стигнала почти 30 на сто.

"Подемос" пък губи подкрепа и заради неубедителността на лидера си Пабло Иглесиас. Той се представи доста посредствено в последните телевизионни дебати и в решителните моменти не успя да изпрати точните послания до избирателите си, отбелязва "Ел Мундо". Същевременно обаче той успя да привлече повече хора сред колебаещите се коя от двете нови сили да подкрепят.

Освен това, от "Подемос" не са заклеймили стремежите в автономната провинция Каталуня за отцепване от Испания. Макар че и не ги подкрепят. Докато този въпрос е единственият, който обединява консерваторите и социалистите. "Сиудаданос" също са за запазване на целостта на Испания.