Временната комисия за промените в Конституцията ще гледа днес измененията на основния закон, свързани със съдебната реформа, на трето четене. Очаква се те да бъдат гласувани от пленарната зала в сряда.

Третото гласуване на промените в Конституцията е по-скоро формално потвърждаване на приетите на второ четене текстове с елемент на тържественост. Въпреки това обаче през уикенда премиерът Бойко Борисов намекна, че е възможно да се потърси вариант за промени в текстовете, които предзвикаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов и оттеглянето на ДСБ в опозиция. Лидерът на ДСБ Радан Кънев също даде да се разбере, че би подкрепил подобна промяна, макар да заяви, че чисто процедурно тя по-скоро е трудна за реализиране.

Най-спорният текст е този, който регламентира, че в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прокурорите ще имат мнозинство над политическата квота. Според приетите на първо четене те нямаха такова мнозинство, но това бе променено на второ четене.

С промените в Конституцията вече бе регламентирано разделението на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, избор с 2/3 мнозинство на представителите на парламента във ВСС, явно гласуване във ВСС и т.н.