Турски кораб препречил пътя на конвой с руски петролно-газови сонди в Черно море, предаде ТАСС.

Новината съобщи в сайта си руската компания "Черноморнефтегаз", на която принадлежат съоръженията. Тя е базирана на анексирания полуостров Крим.

Инцидентът станал в северната част на Черно море. Намиращите се в международни води сондажни платформи В-312 и В-319 трябвало да бъдат преместени в руски води, тъй като имало рискове те да бъдат изгубени. Това станало по нареждане на кримските власти. Причина била сложната международна обстановка.

При преместването на В-312 по пътя на конвоя с теглената на буксир сонда се появил неустановен търговски кораб с турски флаг. Според "Черноморнефтегаз" той действал в нарушение на установените от международните правила предупреждения за сблъсък в морето и общоприетите норми за морско корабоплаване. Съдът не отстъпи от трасето си, пресичащо курса на конвоя, и се опитал да застане на пътя му.

Капитанът на турският кораб не отговарял на радиосигналите. На помощ се притекли охранителен катер на руската гранична служба и ракетен катер на Черноморския флот. Те принудили турския кораб да промени курса си в безопасна за конвоя посока.

"Черноморнефтегаз" е една от първите компании, попаднали в списъка със санкции на САЩ и ЕС, тъй като бе национализирана от властите в Крим веднага, след като Русия анексира полуострова, принадлежащ на Украйна.

Това е втори инцидент с руски и турски кораби в морето за по-малко от денонощие.

Вчера стана ясно, че руски кораб в Егейско море открил предупредителна стрелба срещу турски риболовен кораб, който приближил опасно.

Анкара и Москва са на нож от 24 ноември. Тогава турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 край границата със Сирия. Оттогава двете страни постоянно си разменят обвинения. Русия наложи търговско ембарго срещу Турция.