Този материал съдържа творчески интерпретации на реални събития от политическия и светския живот у нас и в чужбина. Всички интерпретации са художествена измислица и не отговарят на действителността. Клуб Z публикува материали на Мирослав Милков в рубриката "Седмичен обZор" всеки уикенд.

Логично най-важната тема на отминалата седмицата беше бламирането на конституционните промени, свързани със съдебната реформа. Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като партиите се отметнаха от подписите си под "историческия компромис", най-вече в частта с разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет. Радан Кънев и ДСБ обявиха, че излизат в опозиция, всички министри на Реформаторския блок обаче засега остават в управлението.

* * *

Бламирането на ключови точки от конституционните промени се случи в Международния ден на борбата с корупцията. Така българският парламент за поредна година отбеляза този ден като Ден На корупцията!

* * *

НС гласува Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии.

Малко след това Реформаторският блок също взе решение да се раздели на две колегии, като в тях превес взе парламентарната квота... на ГЕРБ.

* * *

В Поморие ДСБ реши хем да излезе в опозиция, хем д-р Москов да остане министър на здравеопазването.

Така партията не се отклони от своята линия на поведение и направи пак "исторически компромис".

* * *

По повод на събитията, министър-председателят Бойко Борисов провел разговор с министър Петър Москов:

* * *

Борисов: Ало, Москов, к'во става? Взехте ли решение в Поморие? Чакай, не ми казвай. Хайде на бас, че ще останеш министър!

Москов: Няма да се хващаме на бас, Бойко - не ми се губи пак!

Борисов: Абе, Москов, разбира се, че оставаш. Това са очевидни неща. Сиреч, това е като с чушката- когато едно нещо е червено, продълговато, има дръжка и прилича на чушка - то най-вероятно е чушка. Очевидни неща. Още като пусна песента на Франк Синатра във фейса и ми стана ясно. Абе, Москов, верно ли е, че Синатра бил певецът на мафията? Че тука Цецо твърди друго- вика, че певецът на мафията бил Веселин Маринов! Голяма работа е Веско, оня ден билетите за концерта му в НДК стигнали до 150 лева "на черно". Представяш ли си? После пенсионерите ми наглеят, че нямали пари! 150 лева! Лелеееее! Значи, ще кажа на Калфин- за Великден никакви добавки за пенсионерите! Кажи к'во става сега в Поморие?

Москов: Шефе, нали обеща по морето вече да не мирише на фекалии. Е, на Радан не му мирише!

Борисов: Наистина ли?

Москов: Е, как ще му мирише? Нали съм го приспал?

Борисов: Москов, разбрах, че искаш да предложиш новия министър на правосъдието. Да, ама мои коалиционни партньори вече ми предложиха кой да е новият министър на правосъдието. Значи идеален е за поста, защото отговаря на трите основни изисквания - юрист е, има огромен опит и не е осъждан.

Москов: Кой е т'ва?

Борисов: Христо Дамянов Бисеров! Айде, няма ли да си идваш към София? Само ти липсваш- Лукарски е тука, Ненчев, Танев, Митов, Кунева е тука. Тя е в особено добро настроение, пее партията на Стефка Берова: "На двайсет километра от Бургас, Пепито реши да е с нас! По-мо-ри-еееее..." Да кажа ли на Десито Танева да прати един джип да те вземе?

Москов: Бойко, нали няма да бламираш здравната ми реформа?

Борисов: Аз? Аз да я бламирам? Ти чуваш ли се к'во говориш, аз тогава имам мач! Кажи сега - къде ще си на Нова година?

Москов: В ГЕРБ!

* * *

По повод на гласуваните промени в Конституцията, разговор са провели също лидерът на ДПС Лютви Местан и депутатът Делян Пеевски:

Местан: Копеле, не мога да повярвам, успяхме!

Пеевски: Така е, копеле. Ама гледам, че пак има протести. И тоя Лозан Панов ги подкрепя.

Местан: Споко, все ще измислиш нещо. Нещо от рода на Лозан Дълбоката... Или пък: "Ванга предрекла: България ке се оправи, ако стане прокурорска държава!" Айде затварям, че сме се разбрали с Гоце да ходим на коалиционен лов.

* * *

Съдия Владимира Янева не се яви на "очната ставка" с Румяна Ченалова в Комисията по етика на ВСС.

Колеги защитиха съдия Янева така: "Ей, ама защо не е отишла, ама къде е била...? Ми, може просто да се е разхождала в парка жената!"