Интернет застраховане, но не съвсем. Парламентът прие на второ четене промените в Кодекса за застраховане, които регламентират онлайн сключването на застраховката "Гражданска отговорност". Но остави стикера, за който водачите плащат 1,40 лв., както и цялата бумащина, свързана с подписването на полицата. Това поставя съмнение и за очакваното поевтиняване на полицата заради опцията за електронното ѝ сключване, смятат експерти.

С подкрепата на ГЕРБ депутатите приеха предложения от парламентарната икономическа комисия текст на чл. 332 от застраходателния кодекс, който регламентира сключването на застраховката и чрез електронен способ.

"Добрата новина: голям успех е изменението на законопроекта. Както беше внесен, нямаше да има онлайн застраховане", заяви от парламентарната трибуна Мартин Димитров (РБ), който припомни, че внесеният от Комисията по финансов надзор проект за застрахователен кодекс предвиждаше изрична забрана за онлайн сключването на автозастраховката.

"Колеги, тук идва въпросът, който не се решава докрай. Иска ми се да бъдем още по-смели, да направим стъпката докрай - защо да караме човек да чака по куриер получаването на хартиен носител и стикер. В кодекса съществуват в конкурентен порядък всички способи, само че онлайн застраховането не го въвеждаем в чистия му и най-полезен вид", каза той.

"Да въведем следния режим - пращаш си копие на талона, застрахователят ти връща по имейл договора и това е", каза Димитров, визирайки алтернативно предложение на депутати с водещ вносител Димитър Танев (РБ), което не беше одобрено.

"Няма смисъл да въвеждаме електронно правителство и да оставяме хартията", категоричен беше и независимият депутат Георги Кадиев.

"Като използвам онлайн банкиране банката не ми праща на хартиен носител това, което съм направил", даде пример той.

"Това е един безмислен хибрид, който убива идеята за интернет застраховките. Няма смисъл да си правите застраховка и после да чакате седмица да ви дадат стикера. Жив лобизъм, гласувате в полза на застрахователите да събират пари за едни безсмислени стикери", каза Кадиев.

 

текста на комисията
приет

ъзможни начини в интернет пространството - както чрез електронен подпис, така и без него. Въпреки, че договорът влиза в сила от нула часа на деня, следващ този на сделката в интернет, застрахователят или брокера се задължават да изпратят в 3-дневен срок копие от договора на хартиен носител, заедно със стикера за валидна застраховка и сертификат "Зелена карта". Естествено, всички тези атрибути са включени в цената на полицата.