САЩ отново ще изнасят петрол след 40-годишно прекъсване, предаде Блумбърг.

Това предвижда споразумение между лидерите на Конгреса във Вашингтон. Те се разбраха за фискален план, който ще продължи финансирането на правителството. Този план включва вдигането на 40-годишната забрана за износ на суров петрол, заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън пред съпартици републиканци.

Още утре може да бъде гласуван предложеният от правителството бюджетен законопроект на стойност 1.1 трилиона долара, както и възобновяването на някои изтекли данъчни облекчения.  Законопроектът ще финансира правителството до септември 2016 г.

"Тази крачка поставя САЩ на кормилото на световната енергийна политика", заяви конгресменът републиканец Джо Бартън.

Сделката обаче не означава, че САЩ автоматично ще излязат на световния пазар на суров петрол. Освен продължителните процедури и преговори покрай гласуването на бюджета на страната причина е и съпротивата на Белия дом.

През последните два месеца Камарата на представителите два пъти гласува внесения от републиканците законопроект, предвиждащ да се отмени забраната за износа на американски петрол. И в двата случая обаче инициативата не бе подкрепена от Сената. Правителството на президента демократ Барак Обама също е против отмяната на ембаргото. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че решението по въпроса трябва да се приеме от Министерството на търговията на САЩ, а не от Конгреса.

Според източници от Белия дом съветниците на Обама ще му препоръчат да блокира решението на Конгреса, ако то бъде прието. Също така президентът не би бил съгласен да одобри вдигането на забраната, освен ако тя не включва мерки за поддръжка и развитие на възобновяеми енергийни източници и защита на околната среда.

Забраната за доставки на американски суров петрол в чужбина, залегнала във федерален закон, действа от 1975 г. Законът бе гласуван, след като арабски страни наложиха ембарго върху доставките на "черно злато" за западните държави през 1973 г. Американски компании могат да изнасят природен газ само с лицензи, които се отпускат от правителството. Износът от САЩ на въглища и преработени петролни продукти, включително на бензин, е свободен.