Ще се въведат изисквания относно пускането на пазара и етикетирането на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене, предвиждат промени в Закона за тютюневите изделия, които правителството прие на днешното си заседание. Досега електронните цигари не подлежаха на контрол.

Освен това ще бъде въведена и забрана за продажба на т.нар. овкусени тютюнени изделия, които най-често имат аромат на шоколад, ванилия или други миризми. Проектът предвижда въвеждане на забрана за представянето, предлагането и продажбата на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки, създаващи погрешно впечатление за потребителите. Подобни изисквания следва да се прилагат и по отношение на съставните части на тютюневите изделия, като филтри, хартия, капсули или други технически елементи.

Промените са мотивирани с европейски изисквания, а търговците ще имат достатъчно дълъг срок, за да продадат вече внесените количества.

Преходният период за реализация на електронните цигари или контейнери за многократно пълнене, които са произведени или допуснати за свободно обръщение на пазара преди 20 ноември 2016 г., е до 20 май 2017 г. Растителните изделия за пушене, произведени или допуснати за свободно обръщение на пазара преди 20 май 2016 г., могат да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

Ароматизираните цигари, пурети и консумативи, които са произведени или допуснати в свободно обръщение и са етикетирани в съответствие със сега действащата нормативна уредба преди 20 май 2016 г., ще се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.