Екатерина Захариева не е човек с лична отдаденост или традиция в сферата на реформата в правосъдието.

Това коментира в кулоарите на парламента председателят на ДСБ Радан Кънев.  След като официално бъде представен новият министър на правосъдието Екатерина Захариева, от ДСБ ще излязат с позиция, каза още Кънев.

"Нашата позиция за новия правосъден министър ще бъде съобразена с опозиционната ни роля. В никакъв случай не говорим за човек с някаква лична отдаденост или традиция в сферата на реформата на правосъдието", продължи той.

Според него изборът на Захариева не крие изненади.

"Обикновено досега в служебните кабинети тя заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат. За мен това е ясен знак, че ГЕРБ и колегите от РБ, които останаха в мнозинството нямат кандидат за правосъден министър. Отново много лоша новина за перспективите пред реформата”, категоричен бе Кънев.

Той обясни отсъствието на неговите депутати от зала по време на гласуването на промените в конституцията като силен политически знак.

Относно това как ДСБ ще гласуват по евентуален вот на недоверие в областта на здравеопазването, Кънев уточни, че е пределно ясно, че е в областта на здравеопазването няма да подкрепят вот на недоверие. Подкрепяме политиката, която министър Москов провежда, увери той.

"Не е наш министър, но добрата политика е добра политика", продължи Кънев.

От друга страна лидерът на ДСБ посочи, че ако БСП е искала да е градивна част в съдебната реформа, е нямало да я направи заложник на Ахмед Доган, Делян Пеевски, ДПС и Сотир Цацаров. БСП можеше много отдавна да разплете този възел, но те предпочетоха чрез мълчанието си да обслужат спирането на реформата, добави Радан Кънев.

В отговор на въпроса дали е комплексиран партньор (подобен намек имаше в изказването на Цветанов - б. р.), Кънев отговори, че не е партньор.

"По отношение на репликите на г-н Цветанов и Местан към ДСБ, много високо оценявам, че лидерите на двете управляващи партии посветиха изказванията си на нас. Има защо, нормално е да са обърнат към опозицията, която реално ги застрашава, а не към беззъбата опозиция в лявата част на залата“, коментира той.