Премиерът Бойко Борисов обяви официално днес, че ще номинира за поста правосъден министър Екатерина Захариева. Малко след това Борисов и Захариева дойдоха в парламента, като първоначалната идея бе новият министър да бъде гласуван от депутатите още днес. След консултации с парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок (без ДСБ), Патриотичният фронт и АБВ обаче изборът бе отложен за петък.

Така стана ясно, че изборът на Захариева няма да е чак толкова безпроблемен. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов например заяви, че той и неговата партия ще гласуват "въздържал се". Според него единствената промяна на поста в лицето на Захариева е свързана с нейния пол.

От изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев пък стана ясно, че партията най-вероятно няма да подкрепи Захариева. Негови съпартийци обясниха, че това гласуване ще е първият им истински опозиционен акт.

РАДАН КЪНЕВ: ЗАХАРИЕВА НЕ Е ЧОВЕК С ЛИЧНА ОТДАДЕНОСТ НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски коментира, че номинираната от премиера кандидатка ще се срещне с групата утре и тогава ще се реши дали тя да бъде подкрепена.

БСП и ДПС потвърдиха своята опозционност и заявиха, че ще гласуват "против" кандидатурата. Четин Казак (ДПС) обясни, че няма съмнения, относно експертните качества на Захариева, но партията ще даде знак, че трябва да се подходи много отговорно към нейния изключително важен ресор. Атанас Мерджанов (БСП) пък изтъкна, че Захариева вече два пъти е била част от служебни кабинети и не може да се похвали с някакви бляскави успехи.

Очертава се, че Захариева ще може да рачита на гласовете на ГЕРБ, част от РБ, част от ПФ - депутатите от ВМРО, вероятно и на АБВ и БДЦ. За нейния избор е достатъчно гласовете "за" на присъстващите в залата да са повече от тези, които са "против" и "въздържал се". В този смисъл ако по-голямата част от онези, които са против Захариева просто отсъстват от залата ще спомогнат за нейното избиране.

Затова шансовете Захариева да стане министър са големи, но трусовете в управляващата коалиция от последните дни могат да доведат до изненади. Развръзката предстои в петък.