Маститите хора с пури ме жулят в медиите си всеки ден, заяви по бТВ здравният министър Петър Москов след като водещият му показа карикатура, на която бизнесмени му ръкопляскат. Вкарах и аз дума "жулят" в стилистиката на "двете каки", допълни той. После прогнозира, че най-вероятно ще бъде следващата мишена, както и останалите министри от Реформаторския блок на същите мастити хора с пури. Обикновено тия с пурите печелят, обаче призна Москов. 

Залогът сега е стабилността на държавата, знам, че решението ми е трудно. Много честни хора ме хулят. Други, които са мръсници ми ръкопляскат, обобщи той.

 

Аз съм министър на Реформаторския блок, а само той е структурата, която може да си постави за цел да търси промяна, заедно с колационните си пратньори, обяви бившият зам.-председател на ДСБ. Последното нещо е, че министерското кресло е сладко, сподели той. 

Става въпрос за принципни, а не за лични неща. Не искам ДСБ да се капсулира и да стане партия на куп интелигентни хора, от които нищо не зависи. Мисля, че вече намерихме добри решение. Първо тече предоговаряне на договора за управление. Това означава гаранция, че коалицията отива напред върху основите, на които се е изградила, обясни Москов оставането си на поста в правителството.

Имаме и министър на правосъдието, за които никой не може да каже, че е корумпиран, зависим и т.н. , допълни той.

Екатерина Захариева не е мое предложение, но участвах активно в този процес. Търсихме фигура на министър, които не буди съмнения, че промените ще продължат. Тя е дясната ръка на президента Плевнелиев. Когато преди две години бяхме на улицата срещу лошите неща, президентството ни беше институционална опора, припомни министърът. 

Не за първи път имам различна позиция, продължи Москов. И разказа, че не са първи път са го наричали предател или гербаджия. Обаче много от ония, които ме наричаха така, сега са на заплата към ГЕРБ, подчерта той.

Имахме разговор с Радан и аз ясно му казах, че не съм съгласен с такава поитика като неговата. Защото политикът намира решения. И ако решението е да има яснота и ново коалиционно споразумение - тогава вървим напред, обясни Москов. Ще продължим да си водим разговори с Радан и вътре в ДСБ. И уточни:

Това, което направих през последната седмица беше заради спокойствието на хората, които да могат да си гледат работата. Пак казвам връщането на ДСБ в изолация не е добър избор. Блокът е устоял принципите си.

РБ не е смокинов лист,той беше и трябва да продължи да бъде катинар, а не смокинов лист, е коментарът му за подхвърлянията, че структурата прикрива грешките на ГЕРБ. 

Оставането на реформаторите в управлението е единственият начин да се прави политика. Ако отидем на избори трябва да се върнем в управлението пак в същата конфигурация. Иначе с кои друг ще управляваме с "Атака" ли, попита Москов. 

Той отново повтори тезата си, че няма да позволи ДПС да се върне в управлението. "За промените в Конституцията "разбира се че ни изиграха". Но не можеш да очакваш от опонентите да играят почтенно. Но ако Блокът не беше в управлението и една малка част нямаше да се случи, от това което стана с приетите промени на Конституцията", категоричен е Москов.

Министърът обясни, че разбира личната позиция на Радан Кънев, както и обидата и нещата, които му са се случили, но не приема личното да се превръща в политическо решение. 

Неща, свързани с ДСБ няма да коментирам, каза той в отговор на въпрос дали е готов да оглави партията.

Москов се похвали, че тази година дефицитът на касата е само 10 милиона, а винаги е бил около 400 милиона лева, които са се плащали от джоба на българина. Това е резултат, нали, попита риторично той. 

Днес Петър Москов има рожден ден и става на 45 г. Затова водещият му подари тефтер за записки по българското здравеопазване.

Догодина на 17 декември ще ви го върна със записани неща, които са случили, обеща министърът и първото изречение, което написа в бележника бе:

Реформаторският блок е.... Предстои да разберем.