Филмите на израелската режисьорка Талия Лави "Мотивация нула" (Zero Motivation) и на американския документалист Маршъл Кери "Импровизирана стрелба" (Point and Shoot) получиха главните награди на престижния кинофестивал "Трибека" в Ню Йорк.

Излязлата на екран преди броени дни трагикомедия "Мотивация нула", разказваща за всекидневието на израелско военно поделение за млади жени в пустинна база, заслужено взе наградата за най-добър игрален филм на феста. Журито подчерта, че Талия Лави е "нова, могъща сила" в киното, а чудесният ѝ филм показва "жените, на които се налага да търсят своето място в свят, доминират от мъжете и шовинизма". "Те успяват да го постигнат с хумор, сила и интелект - качества, които показва и създателката на филма", казаха кинокритиците.

Главен герой на документалния "Импровизирана стрелба" е американецът Матю Вандайк от Балтимор, който през 2007 г. заминава за Северна Африка и взема участие в Либийската гражданска война, свалила Муамар Кадафи от власт. Лентата, в основата на която са заложени кадри, снимани от самия Вандайк по бойните полета, получи наградата за най-добър документален филм. Самият Вандайк, който по време на войната бил пленен, избягал и отново се върнал в битката, също беше на нюйоркския форум.

Фестивалът ще бъде закрит официално на 27 април, а общо в него ще бъдат представени 89 пълнометражни филма, от които - 55 световни премиери. Както може да се очаква, български филм не беше поканен да участва в него.

Трибека бе основан през 2002 г. от големия актьор Робърт ДеНиро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хеткофф. Отначало целта на фестивала беше икономическо и културно възраждане на Манхатън след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Мероприятието обаче толкова се хареса на кинаджиите от цял свят, че популярността на Трибека расте с всяка изминала година, вече го посещават около 3 млн. зрители и носят на организаторите милиони долари приходи.