Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново е без имунитет - два пъти, след като Народното събрание гласува почти единодушно да свали депутатската му защита днес. Този път искането на главния прокурор бе за случаи от 2011 и 2013 г.

Исканията са за извършени от Сидеров престъпления от общ характер. Първото от тях е от 17 май 2011 г. Тогава в Батак на митинг по повод годишнината от Априлското въстание Сидеров "е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост". Сидеров провали тържествата с нахлуване на сцената.

Другото искане на Цацаров е за случая от 21 май 2013 г. Тогава Сидеров, заедно със свои привърженици, се спречка с журналист от телевизия СКАТ в близост до сградата на парламента. Той му крещеше: "Извини се, бе. Извини се, бе". Пристигналият полицай също бе обиждан и заплашван от лидера на "Атака".

Групата на националистите отсъстваше от зала, което предполагаше кратко обсъждане и бързо гласуване. Вчерашното гласуване на конституционните промени на второ четене обаче успя да предизвика спор и днес в зала.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов коментира:

"Quo vadis? Кой има интерес? Групата на "Атака" трябва да бъде държана на къса каишка, за да може, когато има нужда на мнозинството, да бъде ползвана. Което видяхме вчера."

Според него, Сидеров е едновременно държан под контрол и героизиран.

С реплика се включи и ген. Атанас Атанасов от ДСБ:

"Уважаеми господин Стоилов, това се казва демагогия. Вие излизате тук и се възмущавате. А от кого идва това? От главния прокурор."

Той мина в атака, обвинявайки БСП, че са оставили вчера главният прокурор да бъде напълно неконтролируем с начина, по който са гласували за промените в Конституцията.

Стоилов предложи да се създаде постоянна комисия за разглеждане на имунитетите на народни представители, което съпартиеца му Таско Ерменков допълни:

"Изглежда, че гледаме имунитета на един народен представител. Предлагам да създадете постоянна комисия за разглеждане на имунитета на господин Сидеров."

Шегата му обаче не разведри обстановката. Стоилов отговори на Атанасов:

"Вие искате тук да повдигнете въпроса дали главна прокуратура действа само по юридически мотиви. Аз не оспорвам това. Този въпрос е достатъчно сериозен за отделно изявление, а не да се опитвате чрез мен да го зададете."

"Чудя се защо главна прокуратура го прави сега, когато се е случило през 2013 г.? Сега разбирате ли защо "Атака" вчера даде 11 гласа? Ако не бяха тези 11 гласа, сигурно промените в Конституцията нямаше да минат, и сега щяхме да отиваме на предсрочни избори", каза още Стоилов

В спора се включи и независимият Георги Кадиев, който обвини ДСБ, че са заели страхлива позиция вчера, като са отказали да гласуват въобще при промените:

"Това не е реформаторство, това е страх"

В крайна сметка един независим и няколко депутати от БСП гласуваха "въздържал се". Мнозинството от 119 депутати обаче бе "за". Гласове "против" нямаше.