България ще подкрепи предложението на Европейската комисия за европейска агенция за гранична и брегова охрана, каза днес министър-председателят Бойко Борисов.

"Радвам се, че това, което преди месеци говорих, стана позиция на Европейската комисия", каза Борисов на влизане на срещата на лидерите от Европейската народна партия, която традиционно предшества срещите на върха на ЕС. "Аз съм твърдо за това външните граници да бъдат охранявани така както българските, а тези държави, които не могат да се справят, така както европейските фондове са европейска солидарност, да бъдат подпомогнати и да се справят по-добре със задачите си".

По-късно днес охраната на външните граници на ЕС и миграционната криза ще са основна тема на последния за тази година редовен Европейски съвет.

Предложението на Комисията за европейска гранична агенция предизвика противоречеви коментари заради част от него, която би позволила на Брюксел да изпраща европейски "екипи за намеса" на границите на тези страни-членки, където има слабости в охраната.

Критиците на проекта посочват, че той засяга националния суверенитет и че му липсва политическа легитимност, тъй като той упълномощава Комисията да взема решението за намеса с одобрението на комитет от експерти.  

Лидерите тази вечер ще чуят също исканията на Великобритания за предоговаряне на условията на членството ѝ в ЕС от нейния министър-председател Дейвид Камерън и ще ги обсъдят с него.