Министър-председателят Бойко Борисов поиска днес Европейският съюз да изпрати експерти, които да наблюдават реформите в българската съдебна система, вкючително в прокуратурата.

Той каза пред репортери, че идеята „току-що“ му хрумнала, докато обсъждаше с журналисти проект на Европейската комисия за европейска гранична агенция. Той предвижда тя да надзирава как държавите-членки охраняват външните граници на съюза и да им праща „екипи за намеса“, ако не се справят добре.

„Всеки, който не се справя, му се налага помощ, както ние бихме искали да ни помогнат сега в съдебната реформа със свои пратеници да наблюдават всяка една стъпка, която правиме и да сме сигурни, че тя е в правилната посока. Това не е обидно за държавата“, каза Борисов, влизайки в среща на върха на ЕС.

„Ако не се справяш и видно е, че хората не го одобряват, и ние искаме да стане по-добре, защо да не ни помогнат с двама-трима експерти? Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия“, добави той.

Запитан от репортер дали това е нова инициатива, премиерът отоговори: „Това е инициатива, която току-що ми дойде на ум“.

Европейската комисия наблюдава от девет години реформите в правосъдието и във  вътрешните работи на България и Румъния. За целта тя периодично изпраща в двете страни експертни мисии и след това публикува годишни доклади за резултатите. Следващият се очаква през януари 2016 година.

Не беше веднага ясно с какво „пратениците“, които Борисов предлага, се различават от съществуващия механизъм за наблюдение. Той беше наложен на България и Румъния като условие да бъдат приети в ЕС през 2007 година.