В дебатите преди избора на Екатерина Захариева за правосъден министър се оформи емоционална полемика между Цвета Караянчева (ГЕРБ) и лидерите на ДСБ и ДПС Радан Кънев и Лютви Местан. Размяната на реплики започна малко след изказване на Кънев по повод избора на Екатерина Захариева за правосъден министър.

В изказването си Кънев заяви, че има знаци за наближаващи предсрочни избори.

"В България няма реформи, няма стабилност. Държавата ще рухне. Публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация, по-партийна от тази на тоталитарната администрация през 80-те години. Държавата ще рухне от всеобхватна политическа корупция. Има преконфигуриране на парламентарното мнозинство. Нашето доверие, колеги от ГЕРБ, е изчерпано, що се отнася до реформите", каза Кънев.

С изказването си гой провокира Караянчева да го репликира.

"Как сте в опозиция, а сте в управлението? Защо говорите за избори, нали сте опозиция на ДПС, нали искате да пришиете ДПС към ГЕРБ. Нали всички ваши изяви по медиите са, че ГЕРБ и ДПС са заедно", каза Караянчева.

И продължи:

"Нима не вие постигнахте историческия компромис, когато отидохте на колене при Доган... при Местан".

Това попита Караянчева, обърквайки първоначално имената на почетния и настоящия лидер на ДПС.

"Докога ще слушаме тези глупости от тази трибуна? Когато се правят реформи – трябва да се говори ясно, точно и да се бориш. Не може, когато са ти приети девет от десет предложения, а те не са само и ваши, да се обърнеш като малко детенце, да тропаш с крака като на детенце, на което са му отнели камиончето. Не бива да се работи само за един човек, трябва да се работи за реформата, трябва да се работи за България. Ако искаме да има реформа трябва да сме единни, а не да се ритаме по кокалчетата", каза още Караянчева.

Караянчева обвини Кънев, че критикува партийните назначения, но правителството е направило такива назначения точно по искане на ДСБ и Реформаторския блок.

"Г-жо Караянчева, аз приличам ли ви на прокажен?"

С тази реплика се обърна Местан към депутатката от ГЕРБ. И обясни, че според него няма нищо противоестествено да разговаря с Кънев и с други политически лидери.

Самият Кънев пък не удостои с дълъг отговор Караянчева. Единственото, което каза бе, че отрече ДСБ да е правила партийни назначения.