Не правителството е виновно за безнаказаната престъпност. Връщането на доверието в правосъдието зависи от законовите промени следващи от поправките на конституцията, каза тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов. 

Влизайки във второто заседания на срещата на върха на ЕС в Брюксел, той поздрави Екатерина Захариева, след като парламенът я одобри за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов.

"Надявам се с Христо Иванов да продължат това, което правеше той", каза министър-председателят. "Има толерантност и разбиране и те го демонстрираха в парламента, мисля".

"Така че да се захващат за работа, приехме промени в конституцията и сега трябва законите да бъдат съобразени с тях", добави той.

Хората ще усетят реформата в съдебната власт по промените, които сега трябва да настъпят в процесуалните закони, каза Борисов.

Тези промени по думите му трябва да се изразяват в "по-голяма наказуемост и по-бърза на тези, които са извършили престъпление".

Премиерът призна, че и той се затруднява да обясни повтарящатите се констатации в докладите на Европейската комисия за България, че няма гангстери в затвора.

"Вие видяхте в последните дни - и госпожа Масларова, и господин Бисеров получиха оправдателни присъди", каза той. "Не правителството дава присъдите, не правителството внася доказателствата. Затова правим реформа, тези, които внасят делата в съда да бъдат изрядни и съдът от своя страна да отсъди това, което се очаква - виновните да си влязат в затвора. Какво да направя аз в тази посока различно от това,  което правя в момента?"

Промените в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони трябва да затворят "вратичките" за изплъзване от правосъдието, каза Борисов.

"Ние всеки ден задържаме крадци с по 20-30 висящи дела, има някои с по 40. Това трябва да се промени", заяви той.

Запитан с какви добри новини се връща в България след последния за тази година редовен Европейски съвет, премиерът посочи решенията от снощи за ограничавания на имигрантския поток чрез засилване на контрола по външните граници на ЕС и прилагане на споразумението с Турция във връзка с бежанската криза.