Украинското правителство обяви днес мораториум по изплащането на дълга на страната пред Русия, чийто срок на погасяване изтича на 20 декември, предаде РИА Новости.

Новината съобщи на заседание на кабинета премиерът Арсений Яценюк.

Сумата, върху която е наложен мораториумът, е 3,582 милиарда долара. В нея влизат 3 милиарда, които проруското правителство на Микола Азаров взе през 2013 г.

Така Киев няма да изплати 3,075 милиарда долара по руски ценни книжа и още 507 милиона долара, които две украински държавни компании дължат на руски банки.

Изплащането ще бъде подновено, ако Русия приеме украинското предложение за преструктуриране на дълга или бъде взето съответното съдебно решение, каза Яценюк. Той увери, че Киев е готов да се съди с Москва.

Според РИА Новости обаче дългът не може да бъде реструктуриран, тъй като в сряда Международният валутен фонд (МВФ) го е обявил за официален. В такъв случай не може да има преструктуриране.

Украйна от своя страна пък твърди, че дългът не може да бъде погасен при условията, при които е бил взет, защото така щели да бъдат нарушени критериите на МВФ.

Всичко това се случва часове, след като Еврокомисията обяви, че Украйна е готова за отменя на визите на ЕС. До този извод стигнали експерти, проучили как Киев изпълнява Плана за действие по визовата либерализация. Ако визите бъдат махнати, украинците ще могат да влизат свободно във всички страни от ЕС с изключение на Великобритания и Ирландия.