Актуализирането на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) ще е една от основните теми в края на тази и началото на следващата година. Необходимостта за това възникна, след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а ДСБ обявиха, че излизат в опозиция.

Първи за анекс към споразумението заговориха от ДБГ.

Тяхната идея бе да се запише, че за 6 месеца ще бъдат постиганти видими резултати в антикорупционното законодателство, съдебната реформа, образованието, здравеопазването, енергетиката, електронното управление.

Този анекс бе обяснението на хората на Меглена Кунева за това защо, за разлика от ДСБ, те остават във властта.

Малко след това за преформатиране на споразумението се обяви и премиерът Бойко Борисов. Основният аргумент на ГЕРБ за подновяване на споразумението е да стане ясно кои точно партии продължават да подкрепят кабинета. Неяснотата идва от там, че ДСБ засега остава част от Реформаторския блок, въпреки промяната в отношението на партията към управлението.

Днес вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че преподписването споразумението най-вероятно ще се случи догодина. Предварителните заявки бяха това да стане още преди Коледа. Разговорите щели да се водят в началото на следващата седмица.

"Не виждам причина да се бърза. Ние нямаме повод или основание да искаме преподписване на това споразумение. Това става по една ясна причина - нека всяка една от партиите да го подпише отделно", обясни Бъчварова.

И изтъкна, че така ще е ясно с кои точно партии от Реформаторския блок ГЕРБ е в коалиция.

Вчера съпредседателят на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски повдигна завесата за това какво ще включва споразумението.

"Ще има приоритизиране на най-важните неща. Идеята ни е периодично да има оценка на това докъде сме стигнали. Специално по отношение на съдебната реформа и антикорупционното законодателство, още на третия месец ще имаме оценка, а иначе по цялата програма на всеки шест месеца ще има оценка доколко са стартирали, ускорени и осъществени стъпки от реформата."

Зеленогорски разкри и една любопитна подробност - че ДСБ, въпреки че е в опозиция, също участва в обсъждането на анекса в рамките на Блока. На въпрос дали е нормално опозиционери да пишат анекс за споразумение на управляващите, той отговори така:

"Ние сме РБ, ние сме единно цяло и това, че вътре има различни мнения, не означава, че не трябва да продължим да следваме механизмите за функциониране на Блока."

Също вчера пред БНР зам.-шефът на СДС Румен Христов поясни, че споразумението ще бъде нещо като пътна карта. Според Христов споразумението е свързано с програмната декларация на кабинета и е кратко - около 2 страници. 

"Най-вече говорим за по-подробна пътна карта, касаеща съдебните реформи, като на първо място поставяме закона за антикорупция по високите етажи на властта", каза Христов.

И също поясни, че идеята е на всеки 6 месеца да се прави преглед на постигнатото и да се набелязват нови мерки за ускоряване на темповете. Христов също не изключи възможността ДСБ да подпише споразумението.

Източници на Клуб Z разкриха, че първата точка в това споразумение ще бъде приемането на антикорупционния закон. Негов инициатор е вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Законът бе отхвърлен на първо четене преди няколко месеца и това най-вероятно ще бъде критикувано в предстоящия през януари доклад на ЕК

В споразумението има разписани приоритети в ресорите образование, здравеопазване и икономика. В края му е записан текстът, според който оценката на постигнатите резултати ще се прави на всеки 6 месеца.

Информацията за споразумението би могла да бъде обобщена по следния начин:

Първо - това споразумение очевидно няма да е инструмент за ускоряване на дейността на правителството, а по-скоро за дефиниране на новото управляващо мнозинство. Най-парадоксалното обаче е, че партията ДСБ, която обяви, че вече е опозиция, не е изолирана и дори участва в изработването на това споразумение. А участващите страни не изключват възможността ДБС в крайна сметка също да подпише анекса.

Второ - в първоначалните изявления на политици от РБ и най-вече от ДБГ посланието бе, че споразумението ще даде срок на кабинета 6 месеца, след който ако все още няма постигнати резултати, може да се стигне до изчерпване на доверието към ГЕРБ. От текста на споразумението обаче става ясно, че срокът от 6 месеца е преформулиран. И в него е записано, че на всеки 6 месеца ще се прави оценка на постигнатото. Това определено дава по-дълга перспектива пред управлението.