"Постът на правосъден министър, някой каза, и съм напълно съгласна с него, е натоварен с огромни очаквания. За съжаление малка част от тях са свързани с реалните му правомощия, които са му предоставени по закон."

Това каза днес Екатерина Захариева в първото си изявление от парламентарната трибуна като министър на правосъдието. Тя бе избрана днес от 126 депутати от ГЕРБ, АБВ, БДЦ, ПФ и РБ.

ИЗБРАНА Е. ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ВЕЧЕ Е МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

"Точно затова днес няма да давам напразни обещания. Мисля, че качествата и работата на един министър, се доказват с неговата работа и с резултатите, които постига, а не с личната оценка на някого и с анкета, която някой е направил сред хора, които, повярвайте ми, няма как да са мои приятели и да ме харесват, след като са приятели на човека, който я е правил", продължи Захариева, визирайки анкетата, представена в парламента от Георги Кадиев, в която нейни колеги твърдят, че с нея се работи трудно и тя няма да се справи с поста.

Тя отбеляза, че разбира защо хората са нетърпеливи и искат видими резултати веднага, но за съжаление няма как да обещае такива.

"Това, което обаче мога да заявя пред вас днес е, че ще направя всичко възможно. Така, както съм го правила досега. И не знам кой е следил моята политическа кариера... Само мога да кажа, че някой може само да си мечтае за постовете, които са ми предлагани и съм отказвала", каза Захариева, и подчерта, че никога не е имал за цел постовете.

Новоизбраната министърка се заяде и със забележките на Радан Кънев от РБ, че тя е номинирана за този пост, защото ГЕРБ нямат друг избор:

"Ако назначаване или номинация на служебен вицепремиер, бил два пъти такъв, е знак за предсрочни избори, това означава, че в подкрепеното от Реформаторския блок правителство в момента има двама служебни министри", каза тя, явно визирайки факта, че бивши служебни министри са и предшественикът й Христо Иванов и настоящият външен министър Даниел Митов, и двамата подкрепени от РБ.

СЦЕНИ ОТ ЕДНО ЗАСЕДАНИЕ: КАМИОНЧЕТО НА РАДАН И ПРОКАЖЕН ЛИ Е МЕСТАН...

Захариева отбеляза, че промените на Конституцията вече са факт, и вместо да се дебатира какво е можело да се направи по-добре, трябва да се стъпи върху вече приетите промени.

"Да променим законите, така че да върнем самочувствието на нашите магистрати и доверието на хората в тях и така търсеното от всички усещане за справедливост и качествено правораздаване."

Тя отново обяви, че първо ще работи върху ревизиране на вече изготвения от екипа на Иванов нов Закон за съдебната власт, както и за два други вече внесени законопроекта, които трябва да бъдат съобразени с финалните промени.

"Сред най-важните неща в Закона за съдебната власт, които са спешни – разбира се, е въвеждането на явното гласуване. Така ще се повиши доверието във ВСС. За това въвеждане бе дадена възможност с гласуваните промени в Конституцията миналата седмица. Разбира се, всичките очакват влизане на качествени хора в съдебната власт, качествено атестиране, и обективна възможност за кариерно израстване на добрите магистрати – магистрати, които се водят в постановяване на своите актове, само въз основа на закона и морала", каза тя.

И отбеляза още, че е засилена ролята на инспектората и възможностите за проверка за почтеност. Трябва да се променят и процесуални закони, както и Закона за младежкото правосъдие.

"Обещавам, че няма, а и никога не съм го правила, да влизам в политически, задкулисни договорки с една или друга част. Няма и да чуете от мен да изразявам лична оценка или мнение към когото и да било. Това не е моят подход. Мисля, че дебатът трябва да се върне на експертно ниво в съвета за съдебна стратегия, който вие сте приели, уважаеми народни представители, за оторизираната стратегия за съдебна реформа, където наистина очаквам подкрепа от вас и политическите партии, от магистратите, от неправителствения сектор, и от професионалните организации. Благодаря ви", завърши речта си Захариева