Признат за един от най-великите актьори на всички времена, несравнимият с никого Ал Пачино навърши 74 години. 

Роден като Алфредо Джеймс Пачино в нюйоркския квартал Бронкс на 25 април 1940 г., Ал сякаш неслучайно прави една от най-мощните си роли в трилогията на Франсис Форд Копола "Кръстникът" - корените му са в сицилианското градче Корлеоне, откъдето баба му и дядо му по майчина линия емигрират в Щатите. Израства в Манхатън. Като тийнейджър работи като театрален разпоредител и строителен надзирател. После обаче се записва в студиото на Хърбърт Бъргоф, където изучава драма (всъщност започва с комедия и дори пее) и изкуства.

Винаги се е приемал като театрален актьор, но световната слава го сполита именно от холивудските филми. Любопитен факт е, че първата си роля в киното получава чак на 29 години - в "Аз, Натали". Истинското му нагазване в голямото кино обаче идва три години по-късно, когато Копола се преборва с продуцентите на "Кръстникът" и дава на неизвестния Ал Пачино ролята на Майкъл Корлеоне. За което 32-годишният тогава актьор получава $35 хил. хонорар... Само 2 години по-късно - през 1974 взема $500 хил. плюс 10% от печалбата на "Кръстникът 2", а през 1990 участва в третия филм от сагата срещу $5 милиона.

Странно, но този доказано гениален актьор получи първия си и единствен засега "Оскар" чак на 52 години - през 1992-а. за "Усещане за жена", един сравнително приличен ерзац на италианския "Ухание в мрака" (реж. Дино Ризи, с Виторио Гасман в същата роля). А през 2001 г. получи "Златен глобус" за цялостната си кариера. Покрай това се снима в повече от 30 филма, дори режисира авангардния "Ричард Трети".

Никога не се е женил, въпреки няколкото дълготрайни връзки с актриси, между които Даян Кийтън и Бевърли д'Анжело. Известен е с алергията си към звездния блясък и стои далеч от светската суматоха. Живее в скромен апартамент в Ню Йорк, сега заедно с красивата аржентинка Лусила Сола - 40 години по-млада и 5 сантиметра по-висока от него. Размерът и годините за нея обаче очевидно нямат значение, защото тя твърди, че г-н Пачино е много секси и тя не може да устои на чара му.

Вероятно е така, защото и една от предишните му любови - Даян Кийтън, тези дни призна, че в живота си има едно нещо, за което съжалява - че не е успяла да запази връзката си с големия Ал