Хибридните, електромобилите и МПС-тата на възраст до 5 години ще бъдат облагани с по-малка такса, обяви министърката на околната среда и водите Ивелина Василева пред БТА. За сметка на това собствениците на по-старите автомобили ще плащат повече.

Това предвижда нова наредба за определяне на продуктовите такси, публикувана за обществено обсъждане в сайта на екоминистерството.

Ако имате електромобил, продуктовата такса ще е с 30% по-ниска, при хибрид - с около 15%, тъй като те все пак ползват и бензин, уточни зам.-министърът Красимир Живков.

"Допълнителното намаление на техните екотакси е заради приноса им за опазването на околната среда", обясни министър Василева.

Ако сте си купили нов автомобил, ще плащате с 5% по-малко, а ако возилото е на по-малко от 5 години -  3%. С 3% обаче скача таксата за колите над 5 години. Това означава таки от 260 лв и 275 лева съответно, което е еднакво с Чехия и Полша, където подобно на България, автопаркът е предимно с коли на над 10-15 лета.

Общите приходи от екотаксите годишно са около 3 млн. лева, по данни на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.