Иракските правителствени сили превзеха центъра на гтрад Рамади, предаде Би Би Си.

Градът е една от главните крепости на "Даеш" ("Ислямска държава").

В момента войските прочистват жилищни райони на Рамади с помощ от въздуха. Те напредват към главната правителствена сграда.

Рамади бе обкръжен преди месец. Джихадистите бяха отрязани от съратниците си в другите части на провинция Анбар. Според разузнаването в града са останали между 250 и 300 терористи.

"Даеш" е изгубила тази година 14 на сто от територията, която е контролирала през 2014 г., съобщи междувременно АФП. Това сочат данни на британския институт за отбрана "Джейнс".

Зоната на контрол на джихадистите се е смалила с 12 800 квадратни километра между 1 януари и 14 декември 2015 г. Сегашната й площ е 78 000 квадратни километра.

Една от териториалните загуби на "Даеш" е северната гранична зона между Турция и Сирия, в региона на Тал Абияд. Това бе един от основните пунктове за преминаване на турската граница, използван от джихадистите. 

Увеличава се обаче влиянието на "Даеш" в Афганистан. Това се казва в приета вчера резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Санкциите срещу талибаните бяха удължени с 18 месеца.

Според Съвета за сигурност се наблюдава засилващото се присъствие и потенциално разрастване на съюзници на "Даеш" в Афганистан.