Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Конституционния съд, с което иска отпадане на текстовете от Наказателния кодекс, с които се премахва давността за престъпленията на комунизма. 

Промените бяха гласувани преди няколко месеца след ожесточени дебати в пленарната зала.  В текстовете е записано, че давността отпада при пресъпления извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с така наречения "възродителен процес".

Според главния прокурор текстовете противоречат на Конституцията и на заложените в нея принципи на правовата държава, равенството на гражданите пред закона и забраната за дискриминация. В мотивите му се казва, че изключването на прилагането на давността с обратна сила противоречи на основни права на гражданите.

По време на дебатите в зала депутати от БСП остро възразиха срещу текстовете. Според тях паметта на хората, които са живели достойно и са изграждали България не може да бъде опетнена по този начин. От левицата заявиха, че се гордеят с направеното по времето на социализма, макар да са били допускани грешки. Десните и ДПС пък обясниха, че текстът не цели лов на вещици, а някакво възмездие за преки извършители на престъпления по време на онзи период.