БЕРЛИН – Производителите на кремовете против бръчки - а наречените Anti-Aging Cremes, обещават подмладяване на кожата. Отговорът на германска авторитетна инстанция е “не!” При много продути резултатът дори е плачевен – стимурилане образуването на бръчки.

Става въпрос за Stiftung Warentest, в превод фондация “Тестване на стоки”. Това е независима организация, която анализира качеството на всички стоки и хранителни продукти на немския пазар – родно производство и внос. За нея работят най-добрите експерти, оценките са обективни. Така населението знае какво да купува и какво не. Качеството на всяко тествано изделие се определя с оценка, най-високата е 1. Фирми, получили за техни продукти оценка 1 и 2, поставят на опаковката съответен обозначителен елемент на фондацията. Така клиентите имат доверия в стоката, пазаруват, а производителят заслужено увеличава оборота си.

Да се върнем на кремовете против бръчки.

Заключението на Stiftung Warentest е, че такива няма – нито сред евтините от 2,45 евро, нито сред скъпите за 87 евро, макар производителите да обещават чудеса.

Да изброим само някои от марките, които могат да се намерят и на българския пазар – както в магазините на германски вериги, така и в специализираните парфюмерии. Посочените цени са на немския пазар:
Diadermine - Lift Elastin Ultra – 4,50 евро

Estee Lauder - Advanced Time Zone – 87 евро

Lancaster - Suraktiv Fill Perfect – 75,50 евро

Lavera Anti Aging – 12 евро

L'real Revitalift – 9,80 евро

Nivea Q 10 – 9,70 евро

Vichy Liftactiv Supreme – 28,50 евро

Как е извършен тестът?

270 жени в продължение на четири седмици са използвали съответния крем против бръчки при нанасяне заран и вечер, каквото е предписанието на производителя. По 30 жени са тествали една и съща марка. Те са нанасяли крема против бръчки само върху едната половина на лицето си. За другата са използвали обикновени овлажняващи кремове за лице. След четирите седмици тяхната кожа е била изследвана от дерматолог, сравнявани са били и прецизни снимки от преди теста и след него.

Stiftung Warentest публикува на сайта си следния текст: “При някои жени експертите установиха известно подобение при малките бръчки под очите. При повечето участвали в теста жени този ефект не се наблюдава. При нито една жена не е установено намаляване на дълбоките бръчки. При някои дори бръчките са се задълбочили.”

Всички тествани кремове против бръчки са получили най-лошата оценка –незадоволителен резултат.

За някои от кремовете обаче е посочено, че макар да не изглаждат бръчки, те овлажняват кожата, което води до нейното освежаване. Такъв е случаят с Lancaster - Suraktiv Fill Perfect за 75,50 евро.

Препоръката обаче е, че за такъв ефект не е необходимо да се харчат толкова пари. Подобен резултат – освежаване, може да се постигне и с продукт на фирмата “Мюлер” при цена от 2,45 евро опаковката.

Ако някоя фирма оспори резултата от теста с аргумента, че той е продължил едва четири седмици, то тя няма шанс за успех. На опаковките е изписано, че бръчките видимо намяляват за 14 дни при употреба на  съответния крем.

Заключението е, че няма нито един козметичен продукт, който да забавя стареенето на кожата.