Има два начина да гледаме на речта на Ахмед Доган. Единият е, че се е напил и е говорил много сложни думи в опит да впечатли аудиторията. Което хич няма да е за първи път в неговата кариера.

Другият е, че де факто лидерът, въпреки всички глупости и каламбури, които използва, дава едно много ясно и тежко политическо послание. Че ДПС трябва еднозначно да се върне към корените си да кадесарска съветска формация. Което облслужва руска политика - и то политика на старите служби, прокомунистическа, т.е. - на мафията от 90-те г., когато имаше бизнес крило Мултигруп и политическо крило ДПС.

Така Радан Кънев обясни пред бТВ какво смята за речта на почетния председател, която бе разпространена минути преди това от пресцентъра на ДПС. "Доган казва, че ако има някакви дребни забежки от тази политика, те трябва да бъдат прекратени и да е ясно, че ГЕРБ управлява с две проруски партии. Прлюс Атака, които също са на разположение."

Всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата, либералната ориентация на ДПС рухнаха от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в бългапрската политика. Виждаме кой всъщност управлява.

Кънев каза, че това обяснява и как така Лютви Местан беше "страшният проевропеец", а медиите на "неговия депутат" Делян Пеевски" бълваха най-долнопробна проруска пропаганда. Плюс пропаганда срещу всеки, който опитва реформа на българските реалности.

"И много успешно ги уплашиха. Уплашиха премиера и в крайна сметка ги накара да направят поворот, да вземат левия завой и официално да обявят, че стратегическите партньори са именно двете партии наследници на руските служби - АБВ и ДПС."

Според лидера на ДСБ шест месеца Цветан Цветанов умишлено е изграждал в НС парламентарни мнозинства, базирани на ДПС и понякога изолирайки РБ и понякога Патриотичния фронт. Той обаче каза, че дали има конфликт Цветанов-Борисов, или има театър на доброто и лошото ченге, не е негова работа. 

Смятам, че нещата не са много прости. Както се видя, че и между Местан и Доган не са много прости. 

Според Кънев парите, които захранват медийните потоци, винаги са си били руски.

"Политиката им - в този огромен ресурс, койт се влага, винаги е била такава - проруска, промафиотска, про-държавна сигурност, про тоталитарната номенклатура. А отпред имаше една добре говореша фасада.

Доган обяснява  че ЕС няма и няма и да има, а Местан е стожер на европейските либерали, котио са последната крепост на федерализма, добави Кънев.

И за двата сблъсъка на лидери - в ГЕРБ и ДПС, той предположи, че има и театър, но и истински конфрикт.

Той каза, че държавата си управляват, които и преди - Цветанов Първанов и Доган

- Къде е Борисов в цярата схема - попита водещата

- Малко при Местан изглежда - отговори Кънев.

Държава, която се управлява от човек, който е излязъл от политиката със среднощни речи на пиянски купони - това не е шега. Едно е морфичният резонанс, а друго е реалността - че в Народното събрание тече бутафория. След което някой някъде се напива и всичко рухва. И този някой винаги изпълнява чужда воля, каза Кънев.

Според него това предвещава, че 2016-а ще е година на много сериозни борби, ако въобще има кой да ги води.