Турция няма да изтегли войските си от Ирак, докато град Мосул не бъде освободен от "Даеш" („Ислямска държава”).

Това заяви премиерът Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС. По-рано военният министър Исмет Йълмаз декларира, че тренировъчният персонал във военната база „Башик” в района ще остане, за да противодейства на ислямистите.

Давутоглу говори пред събрание на парламентарната група на управляващата Партия за справедливост и развитие (ПСР). Той потвърди намерението на властите Турция да противодейства на всички „потисници”, включително Русия, които бомбардират цивилни райони вместо „Даеш”. Премиерът осъди руска атака наскоро срещу сирийската провинция Идлиб и разкритикува турския опозиционния лидер Селяхатин Демирташ, който планира посещение в Москва и среща с външния министър Сергей Лавров.

„Сирийските земи не са и няма да бъдат част от имперските амбиции на Русия”, заяви Давутоглу.

Идлиб е контролиран от бунтовници срещу режима на Башар Асад, които често са мишена на руската военновъздушна кампания в Сирия.

Същевременно турският президент Реджер Ердоган заяви, че Путин не казва истината, като твърди, че страната му не споделила разузнавателни данни за туркмените в Сирия, преди Москва да започне въздушните удари.

"Русия съобщи късно, че не е била информирана за туркмените. Те (руснаците - б.р.) не казват истината. Има свидетели и всички са на наша страна", каза Ердоган.

Поводът бяха обвиненията на Турция, че Русия не бомбардира бази на "Даеш", а при една от атаките е улучила палатки с бежанци туркмени от вътрешността на страната.