Най-малко 200 цивилни граждани са били убити при руските въздушни удари в Сирия.

Това твърди доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от Би Би Си.

Изследването е обхванало повече от 25 руски атаки в пет области между 30 септември и 29 ноември. То се позовава на свидетелства на активисти и очевидци.

"Констатациите показват сериозни неуспехи на Русия в спазването на международното хуманитарно право", твърди "Амнести".

Организацията изтъква, че Русия по "срамен" начин не признава за жертвите, и настоява за международно разследване.

"След някои от нападенията те (руснаците - б.р.) отговаряха на съобщенията за цивилни жертви, като отричаха да са убивали цивилни. След други атаки те просто запазваха мълчание", се казва в доклада.

От "Амнести" привеждат доказателства, че Русия може да е използвала забранени касетъчни боеприпаси и неуправляеми бомби в населени жилищни райони.

"При някои руски въздушни удари изглежда директно са били нападани цивилни или цивилни обекти, като са били удряни жилищни райони без никаква явна военна цел и дори медицински обекти, в резултат на което са загинали или са били ранени цивилни. Подобни нападения могат да са равносилни на военни престъпления", посочи  Филип Лутър, директор на програмата на "Амнести" за Близкия изток и Северна Африка.

Правозащитниците призовават Русия да спре безразборните, както и другите незаконни нападения.

Досега Кремъл не е коментирал официално доклада.

Русия започна въздушни удари срещу "Даеш" ("Ислямска държава") и други групировки в Сирия на 30 септември. Мотивът бе, че власите в Дамаск официално са се обърнали с молба за помощ.

Западът обаче обвинява Москва, че бомбардира умерени бунтовнически групи, които се противопоставят на Асад и са подкрепяни от него.

Русия многократно отрича да причинява цивилни жертви и смята твърденията за част от информационната война срещу нея.