Руските депутати разшириха пълномощията на Федералната служба за сигурност (ФСБ), съобщи в. "Комерсант".

Служителите й ще имат правото да използват оръжие и всякакви подръчни средства за самоотбрана, а за борба с тероризма ще могат да вземат пръстови отпечатъци от хората без тяхно знание.

Думата прие 6 нови члена от Закона за ФСБ. Те подробно регламентират как агентите да използват оръжия, специални средства и физическа сила.

► Агентите ще имат правото да стрелят без предупреждение, ако забавянето на изстрела ще застраши живота и здравето на гражданите и на самия служител на вътрешното разузнаване.

► При самоотбрана хората от тайната служба ще могат да използват всякакви подръчни средства, ако не разполагат с необходимите специални средства или огнестрелно оръжие.

► Агентите ще получат и правото да прилагат специални средства за прекратяване на масови безредици, каквото има сега полицията в Русия.

► Хората от ФСБ ще могат да стрелят по жени и деца, за да предотвратяват терористични атаки.

► На тях обаче ще бъде забранено да контактуват с чужденци, чуждестранни медии, международни организации и руски неправителствени организации, обявени за чуждестранни агенти.

► Поправките забраняват на съпругите и на непълнолетните деца на агентите да притежават сметки в чужди банки и недвижими имоти в чужбина, освен за оперативно-служебна дейност.

Комунистите гласуваха против закона.

"Обикновено подкрепяме законопроектите, укрепващи силовите ведомства. За този обаче не можехме да гласуваме. Защото, за разлика от полицията, служителите от ФСБ имат право да задържат граждани, да влизат в жилищни помещения и да извършват други действия, без да се легитимират и да обясняват причините. Узаконим ли тези пълномощия, има риск да узаконим и злоупотребата с тях", коментира Вадим Соловьов от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ).

"Лошото е, че в ранг на закон е издигната употребата на сила от служители на ФСБ не само за прекратяване на масови безредици, но и за блокиране на движението на групи лица и при съпротива на служител от ФСБ", смята Дмитрий Гудков, изключен от групата на партия "Справедлива Русия". "Значи, сега всички участници в среща с депутат, организирана някъде на улицата, могат да бъдат напердашени от "цивилни", използващи подръчни средства", допълни той.