"Има някакво закъсняло пробуждане на Ахмед Доган. Имам чувството, че след 25 години транс и самозаблуда този човек започна да си отваря очите". Това коментира в интервю за "Фокус" съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

До намесата на Доган се стигнало, анализира Симеонов, защото ДПС взело явна протурска ориентация. 

"Доказателство затова не е само изказването на Лютви Местан в пряка защита на турската държава, при инцидента с руския самолет, от трибуната на НС, а все по-тясната и явна връзка между политиката на Турция и политиката на ДПС, под прикритието на европейски ценности и евролиберална ориентация и т. н. Ясно стана, че ДПС се е превърнало в 5-а и 6-а колона на Турция в България", твърди лидерът на НФСБ. Според него имало много доказателства за тази политика и тя не се е развивала само при лидерството на Местан, а се водела още от създаването на ДПС.

"Вината затова е, че ДПС се е превърнало в 5-та колона и разделя българското общество, противопоставяйки турския етнос на българския. Вината затова трябва да си признае и да поеме и от самия господин и велик вожд, сокол, орел и др.", каза Симеонов.

Той дава и своите предположения защо Доган е реагирал чак две седмици след прочитането от Местан на декларацията за сваления руски самолет Су-24. "Предполагам, че е настъпило някакво отрезвяване", смята Симеонов като уточнява, че използва думата и в преносен, но и в съвсем буквален смисъл. "Предполагам, че е трябвало да му мине махмурлукът в пряк смисъл, за да може да направи това изявление".

Лидерът на НФСБ прави и кратък разбор на словото на Доган като го разделя на три части и го определя като "драндарско (с. Драндар е родното място на Доган- б.р.) дърдорене".

"Като цяло речта е образец на драндарско говорене или дърдорене. Можем да я разделим най-общо на 3 части: Първата част са опити за оценка на глобалните процеси, делитантски, липса на логика, опростачване на световните процеси. Явно неразбиране, обърканост и т. н.

Втората част е политане в сферата на мистерията, на отвъдното, някакви екзотерични глупости за някакви колективни тела, за телепатична формация, която се прехвърля на подсъзнателно ниво. Тази част приключва с невероятното откритие, прорицание и проблясък, че Галена е била талант. Браво, да му имам естетическите разбирания на Доган.

Третата част е най-съществената, в която вече Ахмед Доган явно разбира и го казва, че е притеснен от риска ДПС да се превърне в пушечно месо. ДПС трябва да се превърне в такова месо и ние ще направим всичко, което е необходимо това да стане и не само да се превърне и да бъде отстреляно, както и да бъде и отстранено." 

Според Симеонов, Доган явно осъзнава изолацията, в която се намира ДПС, този факт го притеснява и го е довел до по-сериозни откровения. Движението е разцепено на две части, смята националистът. Това са едно по-умерено крило с по-образовани хора и крайното крило на "сивите вълчета" - Лютви Местан, Мустафа Карадайъ, Тунчер Кърджалиев, Хюсеин Хафъзов и "прочие новоизлюпени радикални депесарчета". Освен това ДПС непрекъснато губело гласове на изборите. 

"На парламентарните избори през 2014 г. ДПС събра 460 хиляди гласа. На местните избори 2015 г. ДПС събра 260 хиляди гласа. Срив почти наполовина", пресметна Симеонов.  

Двата факта - на разцеплението в ДПС и на изолацията, която срива партията, са изкарали Доган от пасивността, анализира националистическият лидер. "Те са го притеснили и са го накарали да излезе от алкохолно опиянение и да вземе да заеме някаква позиция", смята Симеонов.

"Вината не е само на Лютви Местан и според мен, това, което става в момента и на което сме свидетели, е отрезвяване. Дай Боже, още по-добре и повече да изтрезнее господинът, за да разбере в каква яма ни набутва всички. Защото проблемът не е само на ДПС. Тази попара, която я надроби Доган, ще я сърбаме всички ние. Духът на омразата е пуснат от бутилката и аз искам да го попитам: „Г-н Доган, добро утро, агент Сава, чак сега ли разбрахте, че злото е по-голямо от лакомията и себелюбието. Хайде сега погрижете се да приключите с продажния мафиотски проект ДПС – вие, който го създадохте преди всички да сме станали, както казахте пушечно месо”, призовава още лидерът на НФСБ.