Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с КТБ, заяви днес пред БНР проф.Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. 

Той обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките.

"Сега обаче вече в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им", изтъкна американският икономист.

Той обърна внимание на факта, че след кризата с КТБ, кредитирането у нас се свива, а не нараства. Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ, което е лошата новина. Добрата обаче е, че банковата система става по-силна.

"Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние. Кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват", каза още Ханке.

По думите му за България може да има и позитивен ефект: 

Той смята, че ефектът от кризата в Гърция върху страната ни е смесен. От една страна, много инвеститори обмислят варианта да се преместят в България, защото ситуацията тук е много по-добра от тази в южната ни съседка.

"И да не забравяме, че за българите стана много по-евтино да почиват в Гърция. Но към всичко това трябва да прибавим и бежанската криза. Това е огромен негативен фактор за икономиката на всички балкански страни", обобщи Ханке.